Μεγάλη κρίση στη σχέση Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Οι επιστολές - δηλητήριο & οι φόβοι υποβάθμισης μας

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας η διαμάχη, ακόμα και μέσω δημοσιοποιημένων επιστολών, που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Το κλίμα δυναμιτίζεται μέρα με τη μέρα και αν δεν υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης, σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι τότε θα «είναι αρκετά δύσκολο να επικρατήσει η ενότητα» στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου που θα γίνει στην Κρήτη τον Ιούνιο.

 

Λίγες ώρες μετά την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποκαλύψει στα ΜΜΕ την επιστολή που του έστειλε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και με την οποία εξηγούσε ότι δεν θα παραστεί στην πανορθόδοξη σύναξη, που έγινε πρόσφατα στη Γενεύη, για «προσωπικούς λόγους» η Αθήνα σήκωσε το γάντι αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Η Αρχιεπισκοπή έδωσε στο φως της δημοσιότητας και δεύτερη τελική επιστολή του Ιερώνυμου στο Φανάρι προκειμένου να «μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις». Όπως αναφέρεται δεν «μνημονεύονται προσωπικοί λόγοι απουσίας του Μακαριστού από τη Σύναξη, καθώς εν τω μεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά». Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει «κωλυόμενος» και πως η Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από μητροπολίτες. Κύκλοι της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρουν ότι η επιστολή του Ιερώνυμου συνδυάζεται με το συνοδικό ανακοινωθέν όπου αναφέρει ότι οι λόγοι απουσίας του έχουν να κάνουν με «ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της».

Ο Ιερώνυμος φαίνεται πως δέχεται πιέσεις να απαντήσει πιο δυναμικά στο Φανάρι εφόσον «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλαδική Εκκλησία απειλείται με υποβάθμιση». Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μητροπολίτες που συνιστούν χαμηλούς τόνους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ