"Ισχύς εν τη ενώσει" για το Προσφυγικό από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση - "Πόλεμος" για ασφαλιστικό και αξιολόγηση

Eν μέσω διαξιφισμών για την οικονομία, αλλά σε συναινετικό κλίμα ως προς το προσφυγικό, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αξιολόγηση, αλλά τάχθηκαν υπέρ μίας «εθνικής γραμμής» στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ενδεικτικό της έντασης του διαλόγου για τα "εσωτερικά θέματα" ήταν η απαίτηση του Αλέξης Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να είναι πιο προσεκτικός» όταν αναφέρεται στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός, ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο ίδιος.

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οι εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ένα βολικό πλυντήριο για όλα. Η κοινωνία δεν σας πιστεύει όμως. Ρωτήστε ένα πολίτη αν πιστεύει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα».

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση του 2015: «Το “φάντασμα” του κ. Βαρουφάκη πλανάται πάνω από την αίθουσα. Εδώ είναι και σας ακούει και μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. Θα την μάθουμε την αλήθεια κάποτε. Θα μάθουμε, τότε, τι ξέρατε για το παράλληλο σχέδιο, για το Nομισματοκοπείο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «υπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής», ενώ τόνισε ότι στις Βρυξέλλες κράτησε «εθνική στάση». Ωστόσο, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι πήγα στην Ευρώπη και έβαλα πλάτη, το μόνο που επισημάνατε ήταν η αλλαγή στάσης της ΝΔ. Θέλω να σας πω κάτι: δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά για τα hot spots τα δεν τα είπα εγώ».

Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να βγει η χώρα από τον Οργανισμό, για να επισημάνει: «Συζητάμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έγινε ποτέ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε “Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”».

Ο αρχηγός της ΝΔ άσκησε κριτική για την πολιτική της Τ. Χριστοδουλοπούλου στο προσφυγικό: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν, όμως, ένα μεγάλο μέρος όσων εισέρχονται είναι παράτυποι μετανάστες γιατί κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορούν να μπουν στη χώρα. Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη εσείς και η υπουργός σας», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε για την κυβερνητική πολιτική πως «το αν είχε αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος της μάχης, γιατί εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες. Σε ποια εκλογική αναμέτρηση θέλετε να αναφερθούμε; Χάσατε 4 εκλογές σε ενάμιση χρόνο, και μυαλό δεν βάλατε. Αν δεν σας αρέσει να αναφερόμαστε στις τελευταίες εκλογές, θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές».

Ο κ. Τσίπρας, υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής γραμμής πέρσι, λέγοντας: «Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι υπήρξε σκληρή μάχη. Εσείς μας λέγατε “υπογράψτε ό,τι σας δώσουν”, κάνατε συλλαλητήρια. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ευρώπης που να μην γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δεν είναι τυχαίο ότι το “this is a coup”, έγινε το πιο δημοφιλές hashtag και viral στο διαδίκτυο, στο Facebook, στο Twitter».

Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης o πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της «αλλαγής στάσης της Νέας Δημοκρατίας» στο ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ. Διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σταματά το παιχνίδι ευθυνών». Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχηγών για ενημέρωση ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως από την Αγκυρα «θα τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε» και έως τις 7 Μαρτίου, όταν θα γίνει η επόμενη σύνοδος κορυφής, με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, «θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσφυγικών ροών». 

«Στο προσφυγικό να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ιδίως σε μία κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία «να έχει μία θέση για το ΝΑΤΟ, γιατί την προηγούμενη φορά, βγάλατε τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, για να να καταλήξετε σε μία άποψη». Τέλος, απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για την πολιτική της προηγούμενης περιόδου και την κ. Χριστοδουλοπούλου, ο πρωθυπουργός απάντησε πως  «στη Γερμανία το νέο συντηρητικό κόμμα κατηγορεί την Μέρκελ ότι επειδή φωτογραφήθηκε με τους πρόσφυγες, άνοιξε την πόρτα. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου έφερε 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη; Σοβαρευτείτε».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ