Αντιπαράθεση "από τα παλιά" στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη - Πού συμφώνησαν και οι δύο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη, αλλά βρέθηκε δυνατότητα για εθνική στάση σε σημαντικά θέματα, όπως είναι το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί «στο τέλος της διαδρομής» και ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε θετικά την «αλλαγή στάσης της ΝΔ» στο προσφυγικό και στο θέμα του ΝΑΤΟ. Ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι υπάρχει κοινός τόπος «από εδώ και πέρα», ενώ αποδέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας ως «μία εξέλιξη που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά είναι απαραίτητη γιατί χρειαζόμαστε όλες τις δυνατότητες».

Αντίθετα σε θέματα εσωτερικής φύσης, όπως η διαφθορά και η ασκούμενη πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν συμπλέουν. Και στα θέματα αυτά οξύνθηκαν τα πνεύματα στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη «να είναι πιο προσεκτικός» όταν αναφέρεται στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναφέρθηκε στα θέματα διαφθοράς. «Να είστε πιο προσεκτικός. Εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων, μόλις τις πήραμε, τις δίναμε στη Δικαιοσύνη και δεν δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών να μην τις παραλαμβάνουν», είπε ο πρωθυπουργός καλώντας την ΝΔ «να απολογηθεί» για την διακυβέρνηση Σαμαρά.

Αμέσως άρχισε να αντιδρά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που φώναζε επί ώρα λέγοντας ότι είναι «αρχιψεύτης». Ο πρωθυπουργός σταμάτησε να μιλά, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του έκανε παρατήρηση. Ο Αλ. Τσίπρας περίμενε να σταματήσει ο Αδ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «γνωρίζω ότι ο Παπασταύρου ήταν προστατευόμενος, αλλά όσο τον προστατεύσατε, τον προστατεύσατε. Τέλος πια η προστασία», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πάμε μέχρι τέλους το θέμα των μεγάλων σκανδάλων, των θαλασσοδανείων και της SIEMENS. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σ’ αυτόν τον τόπο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε ότι «το επόμενο διάστημα πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ. Διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σταματά το παιχνίδι ευθυνών» και ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί σώζοντας ούτε θα επιχειρεί στα ελληνικά ύδατα, αλλά θα έχει την ευθύνη του εντοπισμού των διακινήσεων κυρίως στις τουρκικές ακτές. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι ελληνικές δυνάμεις». Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα πως από την Τουρκία «θα τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε» και ως τις 7 Μαρτίου, όταν θα γίνει η επόμενη σύνοδος κορυφής, «με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσφυγικών ροών». Δήλωσε δε ότι είναι στη διάθεση των αρχηγών για να ενημερώσει.

«Σήμερα υπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Από εδώ και στο εξής», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι στις Βρυξέλλες «κράτησα εθνική στάση». Όμως, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι πήγα στην Ευρώπη και έβαλα πλάτη, το μόνο που επισημάνατε ήταν η αλλαγή στάσης της ΝΔ. Θέλω να σας πω κάτι: δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά για τα hot spots τα έχουν πει οι δικοί σας υπουργοί».

Αναφερόμενος στην αποδοχή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να βγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και σχολίασε: «συζητάμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έγινε ποτέ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

«Στο προσφυγικό να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ιδίως σε μία κρίσιμη στιγμή», συνέστησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «για το ΝΑΤΟ η ΝΔ να έχει μία θέση, γιατί την προηγούμενη φορά η ΝΔ έβγαλε τρεις ανακοινώσεις». «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για ένα νέο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνομιλεί με ηγέτες κρατών που έχουν άλλη πολιτική, να καταφέρει να συνδυάσει και το ευρωπαϊκό κοστούμι και το ελληνικό», είπε εκτιμώντας ότι «είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς και την λογική της προστασίας των προσφύγων και την λογική που έχει εκφράσει ο κ. Βορίδης και ο κ. Δένδιας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική για την πολιτική Χριστοδουλοπούλου στο προσφυγικό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν, όμως ένα μεγάλο μέρος όσων εισέρχονται είναι παράτυποι μετανάστες γιατί κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορούν να μπουν στη χώρα. Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη εσείς και η υπουργός σας», τόνισε. «Στη Γερμανία το νέο συντηρητικό κόμμα κατηγορεί την Μέρκελ ότι επειδή φωτογραφήθηκε με τους πρόσφυγες, άνοιξε την πόρτα. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου έφερε 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη; Σοβαρευτείτε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Η αντιπαράθεση συνεχίσθηκε στα εσωτερικά θέματα με τον πρόεδρο της ΝΔ να επισημαίνει: «οι εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ένα βολικό πλυντήριο για όλα. Η κοινωνία δεν σας πιστεύει όμως. Ρωτήστε ένα πολίτη αν πιστεύει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η χώρα είναι σαν καρυδότσουφλο».

«Το φάντασμα του Βαρουφάκη πλανάται. Εδώ είναι και μας ακούει και σας άκουγε και εσάς. Θα την μάθουμε κάποτε την αλήθεια τι γνωρίζατε για τα παράλληλα σχέδια, την ενδεχόμενη κατάληψη του Νομισματοκοπείου», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Το αν είχε αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος της μάχης, γιατί εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες. Σε ποια εκλογική αναμέτρηση θέλετε να αναφερθούμε; Χάσατε 4 εκλογές σε ενάμιση χρόνο, και μυαλό δεν βάλατε. Αν δεν σας αρέσει να αναφερόμαστε στις τελευταίες εκλογές, θα περιμένετε πολύ ακόμη γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπερασπίσθηκε την διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση το 2015 λέγοντας: «δεν υπάρχει ένα Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι υπήρξε σκληρή μάχη. Εσείς μας λέγατε υπογράψτε ότι σας δώσουν, κάνατε συλλαλητήρια. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ευρώπης που να μην γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δεν είναι τυχαίο ότι το «this is a coup» («αυτό είναι πραξικόπημα») έγινε το πιο δημοφιλές πεδίο στο ίντερνετ και το twitter».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ