Ανησυχία για τη Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε τη ρωσική πρόταση ενάντια στην επέμβαση της Τουρκίας

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

 Παράλληλα, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν στη Γενεύη για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν αυτή την εβδομάδα αλλά οι αντιμαχόμενοι αψήφησαν.

Καθώς ο πόλεμος φωνστη Συρία οδεύει προς τον έκτο του χρόνο, οι ελπίδες ειρήνευσης μοιάζουν ισχνότερες από ποτέ, αναγνώρισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα. Η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει ένα κείμενο που απαιτούσε η Τουρκία να σταματήσει να βάλλει με πυροβολικό εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Γαλλία και τουλάχιστον τέσσερις χώρες ακόμη (οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία) απέρριψαν αμέσως το κείμενο που υπέβαλε η Μόσχα, το οποίο δεν είχε σχεδόν καμιά πιθανότητα να εγκριθεί.

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Ομπάμα

Η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω και «δείχνει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας ότι οι Κούρδοι της Συρίας χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα. Η Ουάσιγκτον αρνείται τις κατηγορίες και αναζητεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού. Και την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ δεν αποκλείει ακόμη και πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την απόφαση της δεύτερης να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. 

Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πλευρά της Τουρκίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και οι κουρδικές δυνάμεις YPG στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ομπάμα είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του PKK.

Ο Λευκός Οίκος ήταν πιο… φειδωλός σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της συνομιλίας. Ο Τζος Έρνεστ επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επιπλέον την κατάσταση στη Συρία.

Της τηλεφωνικής επικοινωνίας είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος τόνισε ότι τον θλίβει η άρνηση της Δύσης να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). «Πριν από μήνες στη συνάντησή μου με τον Ομπάμα είπα πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα. Έφθασαν τρία αεροπορικά φορτία, τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και τα μισά στα χέρια του PYD», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε χθες ότι οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών και των Ρώσων συναδέλφων τους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία υπήρξαν «σοβαρές και μέχρι τώρα εποικοδομητικές», τονίζοντας όμως ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη.

«Η επεξεργασία των όρων για μια εκεχειρία, σε μια κατάσταση όπως αυτή της Συρίας, είναι μια πολύ τεχνική και λεπτομερής διαδικασία για αυτό οι ομάδες μας είναι ακόμη επί τω έργω. Θέλουμε η διαδικασία αυτή να είναι βιώσιμη και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες επιδείξουν προθυμία και καθίσουν πραγματικά κάτω για να βρούμε μια λύση, μπορούμε να φτάσουμε σε έναν τερματισμό των εχθροπραξιών», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία «Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία» είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ