Πέθανε ο μεγάλος ερωτικός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι - Πρωτοπόρος & αμφιλεγόμενος - Νικήθηκε από τον καρκίνο

Ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι πέθανε σε ηλικία 75 ετών από καρκίνο, έγινε σήμερα γνωστό από την Εταιρία Πολωνών Σκηνοθετών όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια συνεργάτιδα της Εταιρίας. 

Ο γιος του, ο Ξαουέρι Ζουλάφσκι, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είχε αναφερθεί στον επικείμενο θάνατό του στη σελίδα του στο Facebook, λέγοντας ότι είναι «στην τελευταία φάση, έχει μπει στο νοσοκομείο για εντατική θεραπεία, όμως η πρόοδος της ασθένειάς του δεν επιτρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις». "Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία ("Cosmos", 2015) ξεκινά "τη ζωή της".

Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είχε φύγει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη. Σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Ζουλάφσκι γύρισε πολλές ταινίες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων το "L' amour braque" (ελληνικός τίτλος: Ερωτική τρέλα). Ως αριστουργήματα  χαρακτηρίζονται τα φιλμ του «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη» που είναι και δύο από τα πιο δημοφιλή έργα του. Είχε τρία παιδιά, το ένα από αυτά με τη γαλλίδα ηθοποιό Σοφί Μαρσό, από την οποία χώρισε το 2001.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον πολωνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο», δήλωσε ο Γιάνουζ Βρομπλέφκσι, κριτικός κινηματογράφου. «Πολλές από τις ταινίες του θα μείνουν στην Ιστορία, κυρίως το "La troisieme parti de nuit" (Το τρίτο μέρος της νύχτας - 1971) και το "Le Diable" (Ο διάβολος - 1972)», πρόσθεσε. «Ο Ζουλάφκσι ήταν ένας πολύ ριζοσπαστικός και καινοτόμος σκηνοθέτης για την εποχή του.

Είχε επινοήσει τη δική του πολύ προσωπική και πρωτότυπη γλώσσα. Ήταν προκλητικός, καταρρίπτοντας πολλούς πολωνικούς μύθους. Και εισήγαγε τον ερωτισμό στις ταινίες του (...) Οι ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές στον κινηματογράφο, αλλά, εκείνη την εποχή, ήταν πρωτοποριακά έργα», σύμφωνα με τον Βρομπλέφσκι. Ο Ζουλάφσκι ήταν «ένας πολύ πρωτότυπος καλλιτέχνης, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, αλλά πάντα πιστός στον εαυτό του», δήλωσε σήμερα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat ο πρόεδρος της Εταιρίας Πολωνών Σκηνοθετών Γιάτσεκ Μπρόμσκι. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ