Όσα είπαν στο τετ α τετ Μητσοτάκης - Μέρκελ: Ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας

Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βρέθηκαν το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μισή ώρα διήρκησε η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και έγινε σε παρά πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα η κ. Μέρκελ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στη χώρα μας για ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό.

Για τα υπόλοιπα θέματα ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μια για τα εύκολα και μια για τα δύσκολα, κάτι στο οποίο δεν διαφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί δυο «γλώσσες», μια στο εσωτερικό της χώρας και μια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η Γερμανίδα καγκελάριος ήθελε να ακούσει τις απόψεις του προέδρου της ΝΔ και εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρότασή του, ότι δεν πρόκειται να λαϊκίσει. Μάλιστα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας», η κ. Μέρκελ φέρεται να έγνεψε συγκαταβατικά.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε έντονη ευθεία αντιπαράθεση στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου με τον αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο με έντονο τρόπο, κάτι που έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας, γεγονός που απέδειξε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία τα συμφέροντα της Γερμανίας ταυτίζονται με τη πως Ελλάδας στο ζήτημα του προσφυγικού.

Στην αρχή της τοποθέτησης του στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για το ζήτημα και σημείωσε πως τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και όχι τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκοπιά.

«Είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με την ολοκλήρωση των δομών ελέγχου και εξίσου απαραίτητο η ολοκλήρωση από την Ευρώπη της πολιτικής της μετεγκατάστασης. Συζητήσαμε την ανάγκη η Τουρκία να παίξει το στρατηγικό τη ρόλο, καθώς χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορούν να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, οι ευρωπαϊκές αξίες δοκιμάζονται», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ