Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για το «Χαίρε, Καίσαρα!» με τον γόη σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ

Πλούσιο είναι και αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των κινηματογραφικών ταινιών...

Anomalisa 

Των Τσάρλι Κάουφμαν, Ντιουκ Τζόνσον. 
Με τις φωνές των Ντέιβιντ Θιούλις, Tζένιφερ 
Τζέισον Λι, Τομ Νούναν. 
Animation, 2015, ΗΠΑ, 90’.

Σπάνια έχει αποτυπωθεί η υπαρξιακή κρίση ενός ανθρώπου με τόσο ρεαλισμό όπως αυτός στην «Anomalisa», το stop motion animation από τον Τσάρλι Κάουφμαν (σεναριογράφο του «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς») και του Ντιουκ Τζόνσον. Το πρώτο animation που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας αφηγείται την ιστορία του μεσήλικα Μάικλ Στόουν, συγγραφέα βιβλίων αυτοβοήθειας, ο οποίος ταξιδεύει στο Σινσινάτι για μια διάλεξη. Ολα φαντάζουν ίδια, όλα ηχούν ίδια στον Μάικλ: κυριολεκτικά, όλοι γύρω του μιλούν με την ίδια (αντρική) φωνή. Οταν ακούει στον διάδρομο του ξενοδοχείου του μια γυναικεία φωνή, θα την αναζητήσει σαν τη μοναδική σανίδα σωτηρίας του.

Η Λίσα, μια ντροπαλή γυναίκα, ξεπροβάλλει ως η «ανωμαλία» στη μονοτονία της ζωής του Μάικλ, γι’ αυτό και εκείνος την ονομάζει «Ανωμαλίσα». Η ερωτική σκηνή μεταξύ τους είναι πιο αληθινή κι από τις πιο ερωτικές σκηνές που έχουν γυριστεί με κανονικούς ηθοποιούς στο σινεμά: συνταρακτική στην απλότητα, αλλά και τον απόηχό της, μένει μαζί σου για πάντα! Η Anomalisa, ο χαρακτήρας, έχει θλίψη μέσα της, αλλά είναι ένα κορίτσι που απλά θέλει να περάσει καλά, όπως τραγουδά η αγαπημένη της Σίντι Λόπερ. Η «Αnomalisa», η ταινία, έχει κι αυτή θλίψη μέσα της, αλλά προσφέρει κάτι περισσότερο από το να σε κάνει να περάσεις καλά.

Deadpool 

Του Τιμ Μίλερ. Με τους Ράιαν Ρέινολντς, Μορένα Μπακαρίν, Εντ Σκρέιν. 
Επιστημονικής φαντασίας, 2016, ΗΠΑ / Καναδάς, 108’.

Είχα να περάσω τόσο καλά με super-hero ταινία από τους «Φύλακες του γαλαξία»: καταπληκτικός ο αντιήρωας της Marvel, ο οποίος διακωμωδεί ασταμάτητα τους άλλους, και κυρίως τον εαυτό του, ακόμα κι όταν αποφασίζει να υποβληθεί σε άκρως επικίνδυνη εγχείρηση για να καταπολεμήσει τον καρκίνο του, η οποία μεταλλάσσει τα κύτταρά του και τα κάνει ικανά να θεραπεύονται άμεσα. Καταιγισμός ποπ αναφορών, ένα αυθεντικό καρτουνίστικο πνεύμα και ο καλύτερος Ράιαν Ρέινολντς που έχουμε δει ποτέ.

Χαίρε, Καίσαρα! / Hail, Caesar! 

Των αδελφών Κοέν. 
Με τους Τζος Μπρόλιν, 
Ρέιφ Φάινς, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τίλντα Σουίντον, 
Σκάρλετ Γιόχανσον. 
Κωμωδία, 2016, Μ. Βρετανία / ΗΠΑ, 106’.

Η τρέλα πάει στο... σινεμά με τον μοναδικό τρόπο των αδελφών Κοέν, οι οποίοι αποτίουν τον πιο εξωφρενικό φόρο τιμής στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ με την ιστορία του «μεσάζοντα» για το στούντιο Capitol Τζος Μπρόλιν, ο οποίος προσπαθεί να μπαλαντζάρει ταινίες, σταρ, σκηνοθέτες, σκάνδαλα, απαγωγές, καπιταλιστές, κομμουνιστές και ΜΜΕ χωρίς να χάσει το μυαλό του. Μια πληθωρική, αν και άνιση, κοεν-ική σάτιρα, γεμάτη αγάπη και εκ των έσω γνώση, με ασύλληπτο καστ: Απολαυστική, σαν παλιά, καλή χολιγουντιανή ταινία.

Οι σουφραζέτες / Suffragette 

Της Σάρα Γκάβρον. 
Με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Μέριλ Στριπ. 
Δραματική, 2015, Μ. Βρετανία, 106’.

«Δεν θέλουμε να καταπατούμε τους νόμους. Θέλουμε να τους δημιουργούμε»: τον αγώνα των Βρετανίδων γυναικών για το δικαίωμα στην ψήφο καταγράφει με ζέση μεν, θολωμένη ενίοτε κινηματογραφική κρίση δε η Σάρα Γκάβρον. Δεν έχει σημασία, η ταινία της είναι δυστυχώς απαραίτητη και σήμερα - αναδεικνύει σημαντικές και παραγνωρισμένες πτυχές της Ιστορίας και μιλά για τα αυτονόητα. 

Μια αγκαλιά στην άκρη του κόσμου / Un & Une

Του Κλοντ Λελούς. 
Με τους Ζαν Ντιζαρντέν, Ελσα Ζιλμπερστάιν, 
Κριστόφ Λαμπέρ. 
Δραματική, 2015, Γαλλία, 115’.

Ενας συνθέτης γνωρίζει τη γυναίκα του Γάλλου πρέσβη στην Ινδία, με την οποία στη συνέχεια ταξιδεύει προς το άσραμ της Αμμα: όσο γοητευτικός κι αν είναι ο Ζαν Ντιζαρντέν, δεν μπορεί να σώσει την ταινία του Κλοντ Λελούς, ο οποίος προφανώς ήθελε απλώς να γυρίσει μια ταινία στην Ινδία, χωρίς να ενδια-φέρεται για οτιδήποτε άλλο: σενάριο, συνοχή, στόχο, ερμηνείες, διάρκεια, το κοινό του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ