Συγκλονιστικές φωτό & βίντεο από το μακελειό στην Τουρκία - 28 νεκροί: Άκυρο το ταξίδι Νταβούτογλου και η διάσκεψη για το προσφυγικό

Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί και σε 61 οι τραυματίες της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

Όπως τόνισε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος ασκεί παράλληλα καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ένα όχημα, εξερράγη καθώς στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με πηγές στην προεδρία, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωση του, ο τουρκικός στρατός χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση και υπογράμμισε πως η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία στα οποία επέβαινε προσωπικό του στρατού.

Η στιγμή της φονικής επίθεσης στην Άγκυρα – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα και τονίζει ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν και προσθέτει:

 

«Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

 

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει την επίθεση στην Άγκυρα

Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει έντονα την χθεσινή φονική επίθεση. Από τα δεδομένα του παρελθόντος κι από το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στη χώρα μετά την έκρηξη, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που πραγματοποίησε το ΡΚΚ ή που θα αποδοθεί σε αυτό. Όποια από τις δύο εκδοχές και να ισχύει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

 

Το αποτέλεσμα αφορά την προοπτική που έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά τους συνεχιζόμενους εδώ και περίπου μια εβδομάδα βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, από πλευράς Τουρκίας. Η έκρηξη στην 'Αγκυρα όχι μόνο συνιστά κατά κάποιο τρόπο «νομιμοποίηση» των τουρκικών βομβαρδισμών, αλλά είναι βέβαιον ότι θα δώσει διαστάσεις στις συζητήσεις περί τουρκικών χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας.

 

Η δεύτερη διάσταση αφορά το υπό συζήτηση εδώ και καιρό στην Τουρκία ενδεχόμενο, το ΡΚΚ να μεταφέρει τα χτυπήματα εναντίον τουρκικών στόχων, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι αυτό με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι δύο αυτές διαστάσεις δημιουργούν μια προοπτική θερμών καταστάσεων, έναν φαύλο κύκλο αίματος ο οποίος θα βρίσκει έδαφος, όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες εντός του εδάφους της Συρίας.

 

Ακυρώνεται η συνάντηση των 11 χωρών για το προσφυγικό

Η συνάντηση που προβλεπόταν να λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία ακυρώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Άγκυρα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

 

Μετά την επίθεση εναντίον οχημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι η συνάντηση αυτή στις Βρυξέλλες, που είχε οργανώσει η Αυστρία, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών που επικαλείται το πρακτορείο.

 

 

Μια έκρηξη κατέστρεψε τμήμα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται μια τουρκική πολιτιστική ένωση σε προάστιο της Στοκχόλμης χθες βράδυ, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε η αστυνομία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχουν σταλεί τεχνικοί για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης. Το κέντρο βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου στην Φίτγια, στην νοτιοδυτική Στοκχόλμη.

 

«Δεν υπήρχε κανείς μέσα. Δεν τραυματίστηκε κανείς. Ήταν κλειδωμένο από το απόγευμα», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν υπάρχουν ύποπτοι, είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ