Conscious uncoupling: Η νέα μόδα... χωρισμού που σαρώνει στην Αμερική - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα τάση στο διαζύγιο που ακολουθούν τα «πολιτισμένα» ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.

Ο όρος έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην επίσημη ανακοίνωση του χωρισμού της Gwyneth Paltrow και του επί 10 και πλέον χρόνια συζύγου της, Chris Martin, το Μάρτιο του 2014.

«Εξακολουθούμε να είμαστε οικογένεια και από πολλές απόψεις είμαστε πλέον πιο κοντά από ποτέ» ήταν η φράση που συμπύκνωνε το νόημα της ανακοίνωσης αλλά και συνολικά αυτής της νέας τάσης στο διαζύγιο! Το conscious uncoupling (ή «συνειδητή αποσύνδεση» όπως θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά) είναι και επισήμως ο πιο αγαπησιάρικος και φιλικός τρόπος για να χωρίσεις! Τι είναι όμως ακριβώς; Το copywright του όρου ανήκει στην Katherine Woodward Thomas, Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Thomas περιγράφει το conscious uncoupling ως «η διαδικασία φιλικής λύσης μιας σχέσης που δεν κάνει τα δύο μέρη να υποφέρουν». Ακούγεται ιδανικό, αλλά είναι και εφικτό; Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το διαζύγιο σαν μια επώδυνη, καταστροφική εμπειρία, σαν ένα «μικρό θάνατο» που προκαλεί στην ψυχολογία μας όλα τα δεινά μιας σημαντικής απώλειας. Σύμφωνα με την Thomas όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι. «Ο συναισθηματικός πόνος κάθε χωρισμού μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ο καταλύτης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως άνθρωποι και μέσα στις σχέσεις μας. Να είναι το μέσο για να ανακαλύψουμε ξανά τη χαρά, να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας και να εξελιχθούμε» επισημαίνει η ίδια.

Τα υπέρ

Εκτός από την ψυχική ηρεμία που προκύπτει από την αποφυγή οποιασδήποτε διαμάχης, το conscious uncoupling εξασφαλίζει ότι ο χωρισμός θα είναι όσο πιο ανώδυνος γίνεται για όλους όσους αφορά και κυρίως τα παιδιά.

Τα κατά

Δεν παίρνουν όλα τα ζευγάρια από κοινού την απόφαση να χωρίσουν. Η μέθοδος αυτή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί όταν ο ένας από τους συντρόφους είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος, ενώ ο άλλος θέλει να προσπαθήσει να σώσει τη σχέση. Επίσης, είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθηθεί όταν υπάρχει συναισθηματική ή/και σωματική κακοποίηση στη σχέση.

Το conscious uncoupling στην πράξη

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν ακολουθώντας αυτό το νέο trend συμφωνούν να διατηρήσουν σχέσεις μετά το διαζύγιο, να νοιάζονται ο ένας τον άλλο όπως και όταν ήταν παντρεμένοι, να βάλουν την ηθική πάνω από το συναίσθημα, να τοποθετήσουν την από κοινού ανατροφή των παιδιών στον πυρήνα της σχέσης τους και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διάλυση του γάμου, χωρίς πικρίες. Έτσι, θα προχωρήσουν ως άτομα έχοντας μάθει ό,τι περισσότερο μπορεί ο καθένας για τον εαυτό του!

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, ιδιαίτερα όταν πίσω από τις αιτίες που οδήγησαν στο χωρισμό υπήρξε, για παράδειγμα, απιστία. «Κι όμως, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί η λύση της σχέσης να είναι εποικοδομητική, αρκεί ο άνθρωπος από τον οποίο θα ζητήσουμε τα… ρέστα να είναι ο εαυτός μας και όχι ο άλλος» σημειώνει η Thomas. «Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι δε θα υποτιμήσεις ξανά τα συναισθήματά σου σε άλλη σχέση. Ακόμα κι αν η ευθύνη για το διαζύγιο βαραίνει κατά 97% τον άλλο, υπάρχει το 3% που είναι δικό σου και σου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Αν θέλεις στο μέλλον να βρεις την αγάπη που σου αξίζει, θα πρέπει να επικεντρωθείς σ’ αυτό το 3%».

Όταν μιλάμε για conscious uncoupling, εννοούμε ότι ο καθένας εξετάζει με ειλικρίνεια τη δική του συνεισφορά στη δυναμική της σχέσης (στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο αυτού που γίνεται συνήθως: να αρχίσουμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες ο ένας στον άλλο). Κι αν ο ίδιος το κάνει σωστά, ακόμα κι αν ο χωρισμός πονέσει, θα ξέρει ότι μπορεί να τον δει σαν μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο!

Η αστεία ιστορία πίσω από το διαζύγιο της Gwyneth

Αν και το διαζύγιο της Paltrow ήταν αυτό που έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το conscious uncoupling, δίνοντας απίστευτη όσο και αναπάντεχη δημοσιότητα στην Katherine Woodward Thomas και στο ομώνυμο βιβλίο της, στην πραγματικότητα η ηθοποιός δεν είχε ιδέα για το συγκεκριμένο όρο! Η ίδια παραδέχτηκε σε συνέντευξή της ότι ο αρθρογράφος που ανέλαβε να συντάξει
την ανακοίνωση του χωρισμού μέσα από το προσωπικό της ιστολόγιο, Goop.com, έβαλε αυτή τη φράση στον τίτλο με δική του πρωτοβουλία και χωρίς η ίδια
να γνωρίζει ακριβώς τι σημαίνει.

Όπως πάντως σχολίασε η Thomas μερικούς μήνες μετά, παρόλο που ο όρος χρησιμοποιήθηκε τυχαία, η δημόσια παρουσία του πρώην ζευγαριού αποδεικνύει ότι η Gwyneth Paltrow και ο Chris Martin μετά το διαζύγιό τους ακολουθούν τις βασικές αρχές της «συνειδητής αποσύνδεσης», εκφράζοντας σεβασμό και θερμά αισθήματα όπως αναφέρει το shape.gr ο ένας στον άλλο και, κυρίως, διατηρώντας την αίσθηση ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ