Αλέξης Τσίπρας στην "Αυγή": Το σχέδιο κάποιων για εκλογές δεν θα τους βγει - Η διαπραγμάτευση πλησιαζει στο τέλος

Τέλος στα σενάρια των εκλογών βάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ προειδοποιεί τους Θεσμούς πως δεν θα μπορούν να κωλυσιεργούν την αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι η διαπραγμάτευση είναι στο τέλος της («και γι΄αυτό βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο») και αποδίδει τον πόλεμο στην κυβέρνηση στην διαπλοκή και στο παλιό κατεστημένο («που έχουν ονοματεπώνυμο, θυμηθείτε τη Siemens, τα υποβρύχια, τις λίστες, τα θαλασσοδάνεια»), ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ, εστιάζει στο «θατσερικό στίγμα που θέλει να της δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Με τη σημερινή του συνέντευξη στην ΑΥΓΗ ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει... όλα τα γάντια που έχουν «ρίξει» στην κυβέρνηση οι εντός κι εκτός χώρας αντίπαλοι, ωστόσο κρατά κλειστά χαρτιά για το τι προτίθεται να πράξει εάν οι θεσμοί (κυρίως, το ΔΝΤ) δεν συμφωνήσουν στο ασφαλιστικό.

Κι αυτό διότι στην ευθεία ερώτηση εάν ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης, απαντά ασαφώς: «αυτό που εξετάζουμε και ζητάμε είναι να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν, εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Με την απάντηση αυτή, πάντως, ενισχύονται οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να κάνει σαφές, το επόμενο διάστημα, πως η κυβέρνηση δεν θα περιμένει... στο διηνεκές απάντηση από τους θεσμούς για το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι το σχετικό σχέδιο (Κατρούγκαλου) τους έχει αποσταλεί από τις αρχές Ιανουαρίου.

Επ΄αυτού, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν ως «κλειδί» των εξελίξεων τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ ως προς την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εάν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει θα το κάνει ρίχνοντας το blame στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν όχι, θα αξιοποιηθεί από το κέντρο Σόιμπλε για να περάσουν οι σκληρότερες δυνατές μεταρρυθμίσεις», είναι η εκτίμηση.

Προς το παρόν, το Μαξίμου «κρατά» την (σχετικά) ουδέτερη τοποθέτηση της Κομισιόν απέναντι στο άρθρο του Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζήτησε ευθέως μειώσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ.

Υφεσιακό μέτρο οι περικοπές συντάξεων

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, στη συνέντευξή του απορρίπτει κάθε σκέψη για περικοπή συντάξεων, με το γνωστό επιχείρημα ότι «είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο», δεδομένου ότι «η εκτίναξη της ανεργίας τα χρόνια της λιτότητας έχει οδηγήσει το 50% των νοικοκυριών να έχει ως μοναδική πηγή βιοπορισμού μία και μοναδική σύνταξη» και, συνεπώς, «οι συντάξεις συντηρούν περισσότερες από μία οικογένειες κρατώντας σε κάποιο επίπεδο τη ζήτηση».

Αντιθέτως, σημειώνει, η αντιπολίτευση είναι αυτή «που επιθυμεί διακώς μειώσεις των συντάξεων διότι έχει επενδύσει στην κοινωνική δυσαρέσκεια».

Επιχειρεί μάλιστα την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη», επικαλούμενος τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν και την υπέρβαση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ το 2015.

«Δεν πρόκειται να τους βγει το σχέδιο για εκλογές»

Παρά τη νέα όξυνση της εκλογολογίας, ο πρωθυπουργός την αποδίδει στο σχέδιο «κάποιων» που «υπερασπίζονται τα δανειά τους και τα χρωκοπημένα μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν».

«Αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να τους βγει», τονίζει, ενώ, με αφορμή και τις τηλεοπτικές άδειες, περνά στην αντεπίθεση:

«Η διαπλοκή είναι στενά συνδεδεμένη με το παλιό κομματικό κατεστημένο. Και τα δύο έχουν ονοματεπώνυμο. Θημηθείτε τα εκκωφαντικά σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων: τη Siemens, τα κομματικά θαλασσοδάνεια, τα υποβρύχια, τις χαριστικές ρυθμίσεις στους χαϊδεμένους του συστήματος ... Εξαφάνισαν τις λίστες με το επιχείρημα ότι είναι άχρηστες και παράνομες ενώ η τωρινή κυβέρνηση τις εκκαθαρίζει και εισπράττει εκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «επί 25 χρόνια οι ραδιοτηλεπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς νόμιμες άδειες. Πάνω σ΄αυτό το καθεστώς ανομίας στήθηκε στην Ελλάδα όλο το σύστημα της διαπλοκής... Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ορίζεται από το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας. Αν κάποιος έχει κανάλι και δεν μπορεί να το λειτουργήσει με διαφημιστικά έσοδα, θα προσπαθήσει να το λειτουργήσει με άλλους, μη θεμιτούς, τρόπους... Δεν θα επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία («σ.σ της αδειοδότησης) για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς».

Το «θατσερικό» στίγμα του Κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται προσεκτικός στην αναφορά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εστιάζει στο στίγμα του νέου αρχηγού του.

«Ακόμα και στις αποσπασματικές προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό, φαίνονται ξεκάθαρα οι θατσερικές κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στη ΝΔ (...) Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο δικό μας και το δικό τους πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο».

Αντιθέτως, εμφανίσθηκε υποστηρικτικός στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν με το ασφαλιστικό: «Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας», σημειώνει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διαλόγου.

Ειδικά για τους αγρότες, τους καλεί στον διάλογο όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά «συνολικά για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο».

Επ΄αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα ορίσει άμεσα τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών οι οποίοι απέστειλαν ήδη σχετική επιστολή στο Μαξίμου. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει πριν από την Πέμπτη που θα αναχωρήσει ο κ.Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ