Αυτός ο Ελληνοκύπριος ανήκει στην κλειστή ομάδα του Τζιχάντι Τζον - Πατέρας δυο παιδιών & ακραίος

Ο Κότεϊ, με καταγωγή από την Γκάνα και την Κύπρο, μεγάλωσε ως Ορθόδοξος χριστιανός αλλά πιστεύεται ότι ασπάστηκε το Ισλάμ ως έφηβος.

Ένας ελληνοκυπριακής καταγωγής 32χρονος μεγαλωμένος στο Λονδίνο είναι εκ των τεσσάρων Βρετανών τζιχαντιστών που απάρτιζαν την ομάδα του «τζιχαντστή Τζον», κατά κόσμο Μοχάμεντ Εμγουάζι. Οι αποκαλούμενοι ‘Beatles’ ήταν οι φρουροί ομήρων στη Ράκκα της Συρίας, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζοντανσε βίντεο αποκεφαλισμού τους από τον Εμγουάζι.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ από το Shepherd’s Bush του δυτικού Λονδίνου πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους βασικούς κήρυκες του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη βρετανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post και της ιστοσελίδας BuzzFeed, που στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του ISIS

Με καταγωγή από την Γκάνα και την Κύπρο, ο Κότεϊ μεγάλωσε ως Ορθόδοξος χριστιανός, αλλά πιστεύεται ότι ασπάστηκε το Ισλάμ ως έφηβος. Μαζί με τον Εμγουάζι και άλλο έναν εκ των Λονδρέζων τζιχαντιστών της Ράκκα, τον Άινε Ντέιβις, επισκέπτονταν τακτικά τέμενος στο δυτικό Λονδίνο. Από το τέμενος εκδιώχθηκαν λόγω των εξτρεμιστικών απόψεών τους, όπως δήλωσε μέλος της τοπικής κοινότητας στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ITV.

Ο Κότεϊ περιγράφεται ως «εκπρόσωπος» αυτής της ομάδας των ακραίων ισλαμιστών όσο βρίσκονταν στο Λονδίνο. Ο 32χρονος, πατέρας δύο παιδιών και οπαδός της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας QPR, έχει χρόνια να δώσει σημεία ζωής, όπως είπε η οικογένειά του, η οποία δηλώνει βαθιά συντετριμμένη για τις αποκαλύψεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κότεϊ σκοτώθηκε στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Κότεϊ είναι ο φρουρός των ομήρων που είχε λάβει το προσωνύμιο «Ρίνγκο» ή ο γνωστός ως «Τζορτζ», από την ίδια ομάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ομήρων, αμφότεροι οι φρουροί επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στους ομήρους, με ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς και εικονικές εκτελέσεις. Πιστεύεται πάντως ότι κάποιος που ισχυριζόταν ότι ήταν ο «Ρίνγκο» είχε στείλει μήνυμα σε φόρουμ διαδικτυακής συζήτησης λέγοντας ότι ήταν οπαδός της QPR από το Shepherd’s Bush.

Η συγκεκριμένη ομάδα των Λονδρέζων τζιχαντιστών πιστεύεται ότι συνδέεται και με την τρομοκρατική επίθεση στα μέσα συγκοινωνίας της βρετανικής πρωτεύουσας στις 7 Ιουλίου 2005 και στην αποτραπείσα επίθεση δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Αλεξάντα Κότεϊ, μαζί με ένα τέταρτο μέλος της ομάδας των νεαρών ισλαμιστών του Λονδίνου είχε ταξιδέψει το 2009 στη Γάζα ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής του Βρετανού αριστερού πολιτικού Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θυμάται να τον είχε συναντήσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ