Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό - Αναλυτικοί πίνακες

Η νέα πρόταση που παρουσίασε κ. Κατρούγκαλος, προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει βάθος τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σε προσπάθεια να περιορίσει το κύμα αντιδράσεων ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε μεταξύ άλλων μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών και... μεταβατική περίοδο 3 ετών, κατά την οποία θα γίνει τελικά η προτεινόμενη μείωση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, κατά την οποία οι νέες εισφορές θα μειωθούν, σε ποσοστό που θα αρχίζει από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αυτή θα αφορά το σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Πιο αναλυτικά, η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου προβλέπει για την περίοδο 2017-2019 τις ακόλουθες διορθώσεις ως προς τον τρόπο επιβολής της διπλής εισφοράς 27% στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιστημόνων:

  • Έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Έκπτωση 40% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ
  • Έκπτωση 30% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους μισθωτούς, ενόψει της απόδοσής τους, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με την πρόταση αυτή, το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει και όποια άλλη πρόταση κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Όσον αφορά τους αγρότες, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής πρότασης ανάλογης με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους. Σύμφωνα με ίδιο, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στις αλλαγές στο θέμα των εισφορών είναι η σημερινή κατάσταση του ΕΤΑΑ, όπου δύο από τους τρεις κλάδους του Ταμείου είναι βαρύτατα ελλειμματικοί.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως παρουσίασε δημόσια την πρότασή του προς τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες, επειδή οι εκπρόσωποί τους δεν προσήλθαν στη συνάντηση, στην οποία τους είχε καλέσει την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του για αυτό, καθώς οι επιστήμονες – όπως είπε – είχαν εκφράσει συμφωνία με την βασική ιδέα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δηλαδή οι εισφορές να καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ