Τζούλιαν Ασάνζ: Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν είναι κλεισμένο σε εσωτερικό χώρο για τρία χρόνια;

Ο γνωστός από τις διαρροές εγγράφων σχετικών με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσω της ιστοσελίδας του WikiLeaks Tζούλιαν Ασάνζ, όντας καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012. 

Και από τότε βρίσκεται κλεισμένος μέσα στους τοίχους του συγκεκριμένου κτιρίου, με τους ειδικούς αλλά και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καλούν τις αρχές να του επιτρέπουν να βγαίνει λίγο στο φως του ήλιο γιατί αλλιώς θα υποστεί σημαντικές βλάβες στην υγεία του.

 

Μιλώντας ο ίδιος πριν ένα χρόνο για τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στην Πρεσβεία, είχε πει από τότε ότι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για ένα υγιή άνθρωπο να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι. 

Και αυτό έχει σαφή ιατρική εξήγηση, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την πρόσληψη της βιταμίνης D την οποία παίρνει το ανθρώπινο σώμα κατά ποσοστό 90% από την επαφή με τον ήλιο. Η απουσία της βιταμίνης D έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, κάτι που επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα κόκαλα. 

 

Παράλληλα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η απουσία φωτός και βιταμίνης D σχετίζονται με την κατάθλιψη αλλά και περιστατικά επιπλοκών της καρδιακής λειτουργίας.

 

Όσοι πάντως βρίσκονται από την... απέναντι πλευρά, υποστηρίζουν ότι ο Ασάντζ έχει λευκό, κάτι που ακόμα και η έκθεσή του μέσα από τα τζάμια του κτιρίου το καθιστά αρκετό για να προσλάβει την βιταμίνη που χρειάζεται. 

Αν μάλιστα τρώει συγκεκριμένες τροφές, όπως ψάρια με υψηλά λιπαρά, αυγά, ή ακόμα και να παίρνει πρόσθετα βιταμινών, σίγουρα θα μπορέσει να κρατήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D σε επαρκή επίπεδα.

 

Πάντως σύμφωνα με τους γιατρούς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον φυσικό τρόπο να παίρνει κανείς την βιταμίνη, που είναι η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο. Η μείωση του μυϊκού όγκου, ο περιορισμός της οστικής πυκνότητας, η επιβάρυνση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, μπορούν ως ένα σημείο να επανέλθουν, όμως είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου αφήνουν τα σημάδια τους στο ανθρώπινο σώμα που έμεινε για πάρα πολύ χρόνο μακριά από τον ήλιο. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ