Στάθης Κουτέρης: ήρθε από τα Άγραφα και φτιάχνει στο «Αγάνι» του το καλύτερο gourmet ψάρι της Αθήνας, «σεμνά και ταπεινά»

Όταν πρωτοάκουσα για τον Στάθη, και πήγα να γευτώ την κουζίνα του, δεν υπολόγιζα ότι θα βρισκόμουν μπροστά σε έναν αληθινό καλλιτέχνη. Η μικρή του ιστορία έχει ως εξής: δημιούργησε το πρώτο του εστιατόριο σε έναν γωνιακό πολύ μικρό χώρο στην Αλσούπολη.var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();

Όταν πρωτοάκουσα για τον Στάθη, και πήγα να γευτώ την κουζίνα του, δεν υπολόγιζα ότι θα βρισκόμουν μπροστά σε έναν αληθινό καλλιτέχνη. Η μικρή του ιστορία έχει ως εξής: δημιούργησε το πρώτο του εστιατόριο σε έναν γωνιακό πολύ μικρό χώρο στην Αλσούπολη.



Όταν πήγα για πρώτη φορά εκεί νόμιζα πως μπήκα σε κάτι καλύτερο από ψητοπωλείο της γειτονιάς. Πολύ μικρή παλιά κουζίνα, και όλη η ‘’σάλα’’ πάνω στο πεζοδρόμιο σε προκάτ κατάσταση. Τίποτα δεν προμήνυε και τίποτε δεν προδιέθετε ότι από το ‘’κουζινάκι’’ της Αλσούπολης και από τα χέρια αυτού του σεμνού ευγενικού και πολύ λεπτού (!) μάγειρα, θα έβγαιναν μικρά αριστουργήματα. Ίσως το gourmet σε ψάρι στην καλύτερη και ταυτόχρονα πιο προσιτή από κάθε άποψη εκδοχή του.



Όταν ρώτησα τον Στάθη που πρόσφατα μετακόμισε το ‘’Αγάνι’’ του στο Μαρούσι σε έναν πιο όμορφο χώρο, σε μια κατακόκκινη κουζίνα (:ο Στάθης φοράει επίσης κόκκινη στολή σεφ) πως καταφέρνει να απογειώνει τις γεύσεις όλων των θαλασσινών, μου απάντησε: ‘’είμαι από τ’ Άγραφα Ειρήνη, στερήθηκα το ψάρι και αποφάσισα να το τρώω αλλά και να το προσφέρω στην καλύτερη εκδοχή του.’’ Και ειλικρινά σας το λέω το κατάφερε.



Από πού ν’ αρχίσω και που να τελειώσω, όλες του οι συνταγές είναι αρωματικές με διαλεχτά λαχανικά και βότανα, άρα πολύ υγιεινές. Επειδή τα sushi και όλα τα γιαπωνεζο-ωμά ψάρια δεν μου αρέσουν καθόλου, ο τρόπος με τον οποίον ο Στάθης μαρινάρει μικρά πρώτα ή δεύτερα ψάρια και τα συνδυάζει με ελαφριές (κατά βάση λαδολέμονο) sauce του, είναι απλά ασυναγώνιστος. Η ταραμοσαλάτα του, δεν έχει καμία σχέση με την ταραμοσαλάτα που γνωρίζετε ως τώρα. 


Ριζότο με φρέσκια σουπιά στο μελάνι της, σαλάτα πράσινη με πιττάκια, πάστα με αχινό, τραχανότο με όστρακα, χταπόδι με ginger και φάβα, είναι μόνο μερικά από τα πρώτα που ξεχωρίζουν. Στην συνέχεια τα μεγάλα ή μεσαία ψάρια τα φτιάχνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τελευταία του αρέσει papillote, δηλαδή το κλείνει σε μια σακούλα και το ψήνει, και έτσι κρατάει τα ζουμιά του και την γεύση του. Έχει ανοιχτή γραμμή με την Ικαρία και την Σκύρο που του στέλνουν τα φρεσκότατα ψάρια.



Όσοι ξέρουν την δημιουργική τρέλα του Στάθη, λένε ότι και τα κρέατα του είναι εξίσου καλά. Κάθε φορά που πηγαίνω στον Στάθη, υπάρχει και κάτι καινούργιο θαλασσινό, οπότε δεν πρόλαβα να δοκιμάσω τα κρεατικά του.



Στο καινούργιο εστιατόρια του στο Μαρούσι, παραμένουν και ο Γιάννης και ο Θανάσης, δυο ευγενέστατοι σερβιτόροι που θυμούνται ότι το κρασί που μου αρέσει, φρουτώδες και μοσχάτο σε λογικότατη τιμή, είναι ένα Σαμιώτικο, με την ονομασία ‘’Ψηλές κορφές’’.



Εύχομαι καλή επιτυχία στην ομάδα του Στάθη, που νομίζω ότι θα γίνει ο πιο διάσημος σεφ της κρίσης. Δηλαδή θα μας μαγειρεύει νόστιμα, καθαρά, υγιεινά, παιχνιδιάρικα σε προσιτές τιμές.




Ο κος και η κα Ηλιοπούλου με την Ελένη Δαμάσκου

Στο Αγάνι με καλούς φίλους παρέα


Ο κος Γρηγόρης Πελεκάνος και η κα Ιφιγένεια Τζαβέλα

Κηφισίας 22 και Αιγιαλείας, Μαρούσι
Τηλ: 210277065
var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ