Η αμαρτωλή ιστορία της Barbie: Πηγή έμπνευσης της διάσημης κούκλας το call girl Lilli

Πολλοί λίγοι από αυτούς που αγοράζουν Μπάρμπι για τα παιδιά τους γνωρίζουν την ιστορία πίσω από την εμβληματική κούκλα της Mattel.

Ο σχεδιασμός της αποδεικνύεται είχε γίνει για μια κούκλα που δεν προοριζόταν για παιδιά αλλά για ενήλικες. Δεν ήταν σίγουρα ένα παιχνίδι για μικρά κορίτσια.

Η ιστορία της αρχίζει από τα τέλη της δεκαετίας του 40 σαν χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Reinhard Beuthien για την εφημερίδα του Αμβούργου, Bild Zeitung. Ο δημιουργός της εμπνεύστηκε την πρωταγωνίστριά του Bild Lilli, που ήταν μια όμορφη νεαρή η οποία «έπαιζε» με ένα σωρό πλούσιους μνηστήρες.

Τα κόμικς που δημοσιεύτηκαν έδειχναν ένα χαρακτήρα έξυπνο και ετοιμόλογο, που αντιδρούσε με πολύ χαριτωμένο τρόπο και πολλά υπονοούμενα στην αντρική εξουσία. Σε μια γελοιογραφία, η Lilli προειδοποιείται από έναν αστυνομικό για το ότι δε μπορεί να φορά μπικίνι στο πεζοδρόμιο. Η Λίλι απαντά: "Ω, και κατά τη γνώμη σας, ποιο μέρος θα πρέπει να βγάλω;"

Η Λίλι έγινε τόσο δημοφιλής ώστε το 1953, η εφημερίδα αποφάσισε να διαθέσει  στην αγορά μια φιγούρα της, την οποία πουλούσαν στα καφέ, τα καταστήματα καπνού και τα μπαρ ως παιχνίδι ενηλίκων. Ήταν πολύ δημοφιλές στα μπάτσελορς πάρτις και σαν μπρελόκ στα αυτοκίνητα. Την θεωρούσαν κάπως σαν «μια κούκλα του σεξ».

 

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, στην Ευρώπη, το 1956, η Αμερικανίδα Ρουθ Χάντλερ, μαζί με τα παιδιά της Μπάρμπαρα και Κέννεθ, βρήκαν τυχαία τη γερμανική κούκλα-παιχνίδι, που ονομαζόταν Bild Lilli.  Η Χάντλερ χρησιμοποίησε τη γερμανική κούκλα, ως πηγή έμπνευσης, για τη δημιουργία της, την κούκλα Μπάρμπι.

Η Μπάρμπι έκανε το ντεμπούτο της, επανασχεδιασμένη,  στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης στις 9 Μάρτη του 1959.

Η Mattel απέκτησε τα δικαιώματα για την Bild Lilli το 1964, και η παραγωγή της γερμανικής κούκλα σταμάτησε. Η Μπάρμπι έγινε η πιο δημοφιλής κούκλα του κόσμου και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία και στα δωμάτια εκατομμυρίων μικρών κοριτσιών που φιλοξενείται μαζί με την πλούσια γκαρνταρόμπα της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ