Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Τεράστια απειλή ο ιός Ζίκα σε όλο τον πλανήτη

Η εκρηκτική εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Αμερική αποτελεί ένα «έκτακτο γεγονός», το οποίο αξίζει να δηλωθεί ως μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έκτακτη συνεδρίαση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα συγκάλεσε ο οργανισμός για να αξιολογήσει το ξέσπασμα αφότου παρατηρήθηκε μία ύποπτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση του ιού Ζίκα στη Βραζιλία πέρυσι και μια αύξηση του αριθμού των βρεφών που γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια.

Παρά το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ευθύνεται για τις γενετικές ανωμαλίες, αναγνώρισε ότι «το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό».

Η τελευταία φορά που «σήμανε συναγερμός» για την δημόσια υγεία παγκοσμίως ήταν το 2014 με το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μέχρι και 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Ζίκα στην Αμερική τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ