Σε εξέλιξη το πρώτο κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου με κουαρτέτο Θεσμών: Στο επίκεντρο Ασφαλιστικό & δημοσιονομικά μέτρα

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τους επικεφαλής των Θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.

Η συνάντηση είναι σε τεταμένο κλίμα, καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ έχει αγριέψει με αυτά που ζητά και έχουν έρθει με πιο σκληρές διαθέσεις ακόμα κι από αυτές που περίμενε η κυβέρνηση. Οι δανειστές ζητούν να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, αλλά σε αυτό το μέτωπο φαίνεται πως μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά οι συντάξεις που σίγουρα δεν πρόκειται να γλιτώσουν είναι οι επικουρικές.

Αυτό είναι και το plan B της κυβέρνησης να βάλει μπροστά στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις.

Το σενάριο αυτό ήρθε καθώς οι δανειστές δεν δέχονται ούτε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα τα νούμερα να μην βγαίνουν. Τα ποσοστά μείωσης μένουν να προσδιοριστούν και θα κριθούν ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι δανειστές επίσης διαφωνούν με τις προσωπικές διαφορές που υπάρχουν για τους παλιούς συνταξιούχους κι αν τελικά πέρασει των δανειστών, τότε αυτομάτως σημαίνει μείωση των κύριων συντάξεων και θίγονται περισσότεροι οι συνταξιούχοι των τραπεζών, του δημοσίου, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Πάντως, στο θέμα των συντάξεων φαίνεται πως η κυβέρνηση χαράζει εναλλακτικές διαδρομές και στην περίπτωση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην έσχατη περίπτωση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αφήσει τους αγρότες στον ΟΓΑ, όπως ισχύει δηλαδή και σήμερα και είναι κάτι που αποτελεί αίτημα των αγροτών.

Στην περίτπωση των ελεύθερων επαγγελματιών, η αντίστοιχη έσχατη λύση είναι τα ταμεία από ένα να γίνουν τρία, όπου στο ένα θα ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες να δεχθούν μειωμένες εισφορές, αλλά και με μειωμένη σύνταξη.

Μπροστά σε αυτό το δύσκολο τοπίο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποφασίστηκε το ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο να πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη και όχι την Τετάρτη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να καταλάβει τις προθέσεις του κουαρτέτου το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να προχωρήσει σε εναλλακτικές γραμμές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ