Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας- Ρωσίας για το βιασμό 13χρονης από μετανάστες- Τι συνέβη;

Μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται μια έφηβη γερμανορωσίδα, η οποία, σύμφωνα με όσα λένε η ίδια και η οικογένειά της, βιάστηκε από μετανάστες στη Γερμανία, πήρε διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου σήμερα, καθώς το Βερολίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αποπειράται να «εκμεταλλευθεί» την υπόθεση, έπειτα από τις σφοδρές ρωσικές επικρίσεις.
 

«Στη Γερμανία έχουμε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη (...) κι αυτή η δικαιοσύνη πρέπει να εργαστεί με ηρεμία, χωρίς αδικαιολόγητες έξωθεν παρεμβάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, καλώντας ταυτόχρονα να μην υπάρξει «καμιά πολιτική εκμετάλλευση αυτής της διαδικασίας».

Η δήλωση του Ζάιμπερτ αποτελούσε απάντηση στις δηλώσεις, μία ημέρα νωρίτερα, του επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τη γερμανική αστυνομία πως προσπαθεί να «κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί» και ότι «κουκούλωσε επί ημέρες» πληροφορίες για την υπόθεση της έφηβης.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από την πλευρά του κάλεσε τη Μόσχα να μη χρησιμοποιεί την υπόθεση για «σκοπούς πολιτικής προπαγάνδας» και να μην προσπαθεί να «υποδαυλίσει έναν διάλογο που είναι ήδη χωρίς καμία αμφιβολία πολύ δύσκολος, τον διάλογο για τους μετανάστες».

Η εισαγγελία του Βερολίνου διεξάγει έρευνα σχετικά με την καταγγελία του βιασμού της 13χρονης Λίζας Φ., η οποία κατέθεσε στην αστυνομία ότι απήχθη την 11η Ιανουαρίου σε μια γειτονιά του ανατολικού Βερολίνου από μετανάστες, οι οποίοι, όπως είπε, την κράτησαν αιχμάλωτη επί 30 ώρες, την βίασαν και την ξυλοκόπησαν.

Ωστόσο η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι μετά την έρευνα και τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν κατέληξε ότι η έφηβη έφυγε με τη θέλησή της με τους μετανάστες και ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε ήταν «συναινετικές». Η οικογένειά της απέρριψε αυτή την εκδοχή, καταγγέλλοντας ότι αστυνομικοί πίεσαν την έφηβη να αλλάξει την κατάθεσή της.

Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης

Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή από μέρους της ρωσικής κοινότητας του Βερολίνου. Το Σάββατο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη του νεοναζιστικού κόμματος NDP, διαδήλωσαν μπροστά στο γραφείο της καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά μας βρίσκονται σε κίνδυνο».
Νωρίτερα αυτό τον μήνα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One μετέδωσε συνέντευξη μιας γυναίκας που δήλωσε ότι είναι θεία του κοριτσιού και υποστήριξε ότι η ανιψιά της απήχθη και βιάστηκε από «Άραβες μετανάστες».

Εντούτοις, δύο μέρες αργότερα η αστυνομία του Βερολίνο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι το κορίτσι απήχθη και βιάστηκε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το κορίτσι σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίστηκε με τη θέληση της για 30 ώρες», δήλωσε χθες ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν (σ.σ. στην υπόθεση). Ελπίζω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία με την μετανάστευση δεν θα οδηγήσουν σε μια προσπάθεια συγκάλυψης του τι πραγματικά συνέβη για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους· αυτό θα ήταν λάθος».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε πως οι γερμανικές αρχές θα κοινοποιήσουν αργότερα σήμερα τα αποτελέσματα των ερευνών της υπόθεσης στον Ρώσο πρέσβη στο Βερολίνο.

Ένα ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συνομίλησε αργά απόψε με τον Ρώσο πρεσβευτή Βλαντίμιρ Γκρίνιν για την υπόθεση, ανέφερε το ΥΠΕΞ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Νωρίτερα ο Μάρτιν Στέλτνερ, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Βερολίνου, δήλωσε πως δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την διάπραξη βιασμού και απαγωγής όπως κατήγγειλε η 13χρονη Λίζα Φ. — το επίθετο της έφηβης απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί, βάσει του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.


Σύμφωνα με τα ευρήματα των γερμανικών αρχών, το κορίτσι είχε συναινετικές σεξουαλικές επαφές με δύο 20χρονους πριν εξαφανιστεί, πρόσθεσε ο Στέλτνερ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με την εξαφάνιση της. Διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους για αποπλάνηση ανήλικης.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ κατηγόρησε από την πλευρά του ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που πρόβαλαν την υπόθεση, τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι και ανοιχτόμυαλοι πολίτες είναι σε θέση να σχηματίσουν δική τους άποψη για τις ειδήσεις που μεταδίδονται. «Μακροπρόθεσµα, τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», πρόσθεσε ο Σέφερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ