Όλα όσα έγιναν στο τετ α τετ Τσίπρα - Νετανιάχου: Ενέργεια, τεχνολογία & προσφυγικό στο επίκεντρο της συζήτησης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απηύθυνε πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας όπως η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρισμού, καθώς και σε θέματα τεχνολογίας νερού αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινής δράσης καθώς σχεδιάζεται η ενίσχυση ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν «την πληθώρα ευκαιριών στην Ελλάδα». Έφερε δε ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία». Προανήγγειλε ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.

Στενότερες συνεργασίες θα προωθηθούν και στον τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα, για την ενέργεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να προαχθεί η συνεργασία μέσω της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσω τερματικών στην Ελλάδα ή και πιθανή κατασκευή αγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μεταφορά ηλεκτρισμού, το «Eurasia interconnection» που θα απασχολήσει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο. Στο θέμα του Κυπριακού ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δίκαιης επίλυσης. Για το Παλαιστινιακό υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, έτσι εξέφρασα την έντονη ανησυχία για τις βίαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών αλλά και ότι δεν βλέπουμε άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή πλευρά. Καθώς και  το ότι η πολιτική του εποικισμού αποδυναμώνει την επανέναρξη των συνομιλιών». «Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες με μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική για να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της Μεσογείου» είπε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το Παλαιστινιακό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αποδεδειγμένα αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ, αλλά διατηρεί και σχέσεις φιλίας με τον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζει μία επίλυση των διαφορών μέσα από τον διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Πρωθυπουργός, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, όπως έχουν κάνει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.  Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό.

«Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο», συμπλήρωσε. «Το πλεονέκτημά μας και το μειονέκτημά μας είναι ότι βρισκόμαστε στο αντάμωμα τριών ηπείρων», ανέφερε, και δήλωσε περήφανος για την «πολυδιάστατη», όπως τη χαρακτήρισε, ελληνική εξωτερική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο Ιράν. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν τα αγάλματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάνοντας λόγο για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. 

Να σταματήσει το blame game για το προσφυγικό
Έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας αντεπιτέθηκε στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν το «παιχνίδι» της απόδοσης ευθυνών (blame game).

«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί στη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας, σε συνεννόηση για τον καταμερισμό των βαρών.

«Εχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, έχουν προχωρήσει, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα. Μένει να δούμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνική κρίση. «Η λύση δεν μπορεί να είναι στο σύμπτωμα, αλλά στη Συρία και περνά μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία αλλά και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και τον διαμερισμό βαρών».

Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Η συγκινητική ομιλία στη Βουλή για τους Έλληνες Εβραίους

Την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε η Βουλή των Ελλήνων σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος. Παρόντα στην εκδήλωση ήταν όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε –με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004– ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με μοναδική αλληλεγγύη και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Την επόμενη χρονιά, στις 2 Νοεμβρίου 2005, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το 60/7 Ψήφισμά της, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

«Αυτών όλων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, αλλ' επίσης τιμούμε τους Έλληνες πολίτες, ‘‘Δικαίους των Εθνών'' που έσωσαν, διακινδυνεύοντας τη ζωή, διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στην ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, παρουσία Ελλήνων Εβραίων επιζώντων, καθώς και συμπολιτών μας που συνέδραμαν στη διάσωσή τους. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης το διπλωματικό σώμα και εκπρόσωποι των εβραϊκών και ισραηλιτικών φορέων της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην από 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου «για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ως συνέχεια των αντίστοιχων Επιτροπών που λειτούργησαν στις δύο προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους».

«Εκτός των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, από τις ναζιστικές δυνάμεις θανατώθηκαν και χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Ελληνίδες, όπως επίσης και 1 εκατομμύριο Ρομά, 250.000 φυσικά ή διανοητικά ανάπηροι και 9.000 ομοφυλόφιλοι

Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:  

«Η κατανόηση της ιστορίας αυτής μας καθοδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν σήμερα στον τομέα της παιδείας και της καλλιέργειας των συνειδήσεων. Επιθυμούμε να συλλάβουμε το βάθος μιας οδυνηρής ιστορίας στην οποία συχνά η γενναιότητα και η αλληλεγγύη συγκρούστηκαν με τη μικροψυχία και την προδοσία. Να στοχαστούμε γύρω από το καλό και το κακό που εκδηλώνονται στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας αλλά στις μικρές της καθημερινής ζωής. Ποτέ δεν θα λυτρωθούμε από το βάρος του παρελθόντος αν δεν έλθουμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη βαρβαρότητα που εγγράφεται εντός της ιστορίας, ποτέ έξω από αυτήν.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ