Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή: Είστε η πιο επιζήμια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Με ένα ανελέητο σφυροκόπημα των πολιτικών του πρώτου δωδεκαμήνου της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συνδύασε την πρώτη του ομιλία στη Βουλή από την ημέρα της εκλογής του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συναινέσει σε καταστροφικά μείγματα, που τοποθετούν στην πρέσα χιλιάδες πολίτες, αλλά αντίθετα θα σταθεί στο πλευρό των παραγωγικών δυνάμεων, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες. "Μπορούμε να δείξουμε τη θετική πλευρά της πατρίδας μας. Αλλά πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αλλά όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με σχέδιο και με αλήθεια. Εγώ αυτή τη γλώσσα θα μιλώ. Της αλήθειας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε όλα τα αναχώματα, που δημιούργησε στην πραγματική οικονομία και στο σύνολο των κοινωνικών ομάδων η στρατηγική της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 μέχρι και σήμερα. Στο δεύτερο κομμάτι της τοποθέτησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στο καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού, καταθέτοντας τις πρώτες γαλάζιες προτάσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος, που θα απέχει πόρρω από τη σημερινή πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που, όπως σημείωσε, απλά μεταθέτει το πρόβλημα κατά μία τριετία. "Η κοινωνία βράζει και η οικονομία βυθίζεται.

Οι πολιτικοί οφείλουμε να ενώνουμε την κοινωνία. Εσείς κ. Τσίπρα κάνετε το εντελώς ανάποδο. Μετατρέψατε την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Υπογράψατε τρίτο Μνημόνιο. Κλείσατε τις τράπεζες. Αυξήσατε την ανεργία. Οργανώσατε φιέστα, που μετατρέψατε σε ρεσιτάλ προπαγάνδας. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν καλύτερα. Κοροϊδέψατε τους πολίτες. Οι πολίτες βιώνουν την πραγματικότητα που η δική σας ανικανότητα δημιούργησε. Να μιλήσετε με ειλικρίνεια. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν ξέρατε για το ασφαλιστικό;. Όταν μιλούσατε για κατάργηση μνημονίων, για διαγραφή χρέους δεν ξέρατε; Οι πολίτες δεν τα ξεχνούν. Η ανικανότητά σας δημιούργησε μία σκληρή πραγματικότητα.”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στρεφόμενος συνεχώς εναντίον του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης κα οδηγεί τη χώρα, με το μείγμα της πολιτικής του, σε εποχές διχασμού. "Το δίλημμα είναι η επιλογή μεταξύ του χθες του λαϊκισμού και του αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων. Επιλέγουμε μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο απέναντι στη στασιμότητα”, σημείωσε.

 

Μην κρύβοντας τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν είδαμε το πρόβλημα που ερχόταν. Ένα πρόβλημα δημογραφικό. 'Ενα πρόβλημα που συνδέεται με την ανεργία. "Την πραγματικότητα αρνηθήκαμε ως κοινωνία να την αντιμετωπίσουμε. Την κρύψαμε κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γαννίτση. "Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία". Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως;

Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά. Το 2010 ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το τέρας που θρέψαμε. Ξεκίνησαν σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης. Και το 2012 ξεκίνησε, υπό τον κ. Βρούτση, η προσπάθεια να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Έγινε εξορθολογισμός δαπανών με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και του 2012. Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε. Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης συντάξεων. Ούτε καν είχε τεθεί το θέμα από την Τρόικα. Αυτή είναι η αλήθεια”, τόνισε. Για να έρθει, αμέσως μετά, στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1.8 δις ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν από την "ανικανότητα” της παρούσας κυβέρνησης. "Το 2016 οι πολίτες πληρώνουν τη δική σας ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος κ. Τσίπρα. Δεν είστε μέρος της λύσης. Μας πήγατε δύο χρόνια πίσω. Όλες οι κοινωνικές ομάδες, είτε φοράνε γραβάτες, είτε όχι, βλέπουν τον εμπαιγμό. Μήπως να πάτε εσείς στους αγρότες, όταν πηγαίνατε και τάζατε όσα τάζετε; Η πρόταση σας για το ασφαλιστικό είναι στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος 3863. Το πιο επικίνδυνο είναι πως επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Βάζετε τους πάντες σε ένα πόλεμο, με άλλοθι την προστασία των αδυνάτων”, σημείωσε και προχώρησε στην αποδόμηση του σχεδίου Κατρούγκαλου και Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

  • -Καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και κηρύσσει πόλεμο γενεών.
  • -Ισοδυναμεί με κοινωνική και οικονομική εξόντωση. "Δημιουργείτε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Το σχέδιο σας πολεμά την παραγωγική Ελλάδα. Εμείς μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να εκφράζει τις δυνάμεις της δημιουργίας. της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
  • -Δε δίνει κίνητρα για παραμονή στην εργασία και υπονομεύει κάθε έννοια ασφαλιστικής συνείδησης.
  • -Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα.
  • -Μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. "Στέλνετε στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Το ξέρετε γιατί γνωρίζετε πως τότε δε θα είστε κυβέρνηση”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
  • -Είναι μη κοστολογημένο. "Η άρνηση και η αδυναμία σας να κοστολογήσετε το σχέδιο δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση”, ανέφερε.

Προτάσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμήνυσε πως ένα δίκαιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Να ενθαρρύνει την εργασία. Να συμβάλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών. "Εμείς είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών ταμείων. Και σε αυτήν την πρόταση ακόμα επιμένουμε. Το ένα ταμείο θα δημιουργήσει κομφούζιο. Δώστε κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα. Της ιδιωτικής ασφάλισης. Αλλά αυτό σας προκαλεί αλλεργία. Πρέπει να αναζητούν πρόσθετοι πόροι από περικοπές δαπανών. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Αν είναι απαραίτητο, να εξορθολογιστεί η κρατική επιχορήγηση στα ευγενή ταμεία. Αυτές είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ελάτε να τις συζητήσουμε”, τόνισε και πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό, τον κάλεσε σε ένα διάλογο εξπρές. "Η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο, για να πάρετε πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Δώσατε αυξήσεις χωρίς σύστημα αξιολόγησης, κυρίως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά σας γραφεία. Υπάρχουν στρεβλώσεις στο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους. Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο; Η φοβάστε αντιδράσεις από φίλους και συγγενείς; Θα μου πείτε "μα κι εσείς τα ίδια κάνετε". Αλλά αυτή η εξίσωση είναι η ταφόπλακα της Αριστεράς. Αναρωτιέμαι πως να νιώθουν οι Αριστεροί όταν βλέπουν τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μία θέση στο δημόσιο”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ