Αποκλ: Ο Μάριος Ιορδάνου πάει τον Καζαντζάκη του στο Παρίσι - Διθυραμβικές κριτικές

Yπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και σε διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, η παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου, για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, θα παρουσιαστεί στo Δημαρχείο Παρισίου.

Με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλάει στο eirinika.gr για αυτήν και τις δυσκολίες της θεατρικής προσέγγισης του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα.

Η παράστασή σας “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” για τον Νίκο Καζαντζάκη ανεβαίνει στις 31 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο του Παρισιού στην αίθουσα Rossini. Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται εκτός Ελλάδας. Έτσι δεν είναι;

Ναι, η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, συνεχίστηκε τρεις σεζόν sold out στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το Σεπτέμβριο στη Ζυρίχη. Τώρα, σε μία περίοδο που το Παρίσι είναι πληγωμένο από την τρομοκρατία, το ανέβασμα του “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τι έχει αυτή η παράσταση, που την κάνει ξεχωριστή; Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη και δείχνει να μην τη σταματάει τίποτα. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσίασής της, σωστά;

Πολύ σωστά. Ο λόγος του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, του οποίου το έργο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, αλλά και το γεγονός ότι ταξιδεύουμε μέσα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του συνδυάζοντας, λόγο, χορό, τραγούδι, φιλοσοφία, γλυπτική, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα, που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και αγαπήσει. Είναι συγκινητικό, οι αντιδράσεις να ταυτίζονται ανεξάρτητα έθνους, πολιτισμού και κουλτούρας. 

Διάβασα ότι και το επόμενο θεατρικό σου έργο, θα ανέβει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχεις ξεκινήσει, απ' ότι φαίνεται, επίσημα μία πορεία στη διεθνή θεατρική σκηνή.

Ο Καζαντζάκης έλεγε: “Φτάσε όπου δεν μπορείς.” Αυτός είναι ο στόχος μου. Επιθυμώ να υπηρετώ ένα θέατρο που δε γνωρίζει σύνορα, που μιλάει στην καρδιά του ανθρώπου, που διαλαλεί το λόγο σπουδαίων συγγραφέων, φιλοσόφων, λογοτεχνών, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, για τον οποίο θα είναι η επόμενη θεατρική μου δουλειά, η οποία θα κάνει 1η Απριλίου πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο. 

Δε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να καταπιάνεσαι με κείμενα αμιγώς θεατρικά; Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις φιλοσοφία και ποίηση επί σκηνής τόσο ως προς τη διασκευή των κειμένων όσο και ως προς τη σκηνοθεσία και την υποκριτική.

Απαιτεί πολλή μελέτη, σεβασμό και αγάπη η διασκευή κειμένων τόσο μεγάλων πνευμάτων. Είναι όμως, ένα ταξίδι στο χρόνο, στη σκέψη και στην ψυχή. Σε αυτό το ταξίδι συμπαρασύρεται και ο κόσμος, που είτε γνωρίζει καλά το έργο των συγγραφέων και το βλέπει να ζωντανεύει επί σκηνής είτε έρχεται σε επαφή με τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία μέσω του θεάτρου, με έναν τρόπο διαφορετικό, λαμβάνοντας πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. 

Τι είναι πιο μαγικό για σενα; Η σκηνοθεσία ή η υποκριτική;

Η μαγεία ξεκινάει όταν ξεκινάει η δημιουργία οποιασδήποτε μορφής. Τα τελευταία χρόνια υπογράφω στις παραστάσεις μου τη σκηνοθεσία, τη διασκευή ή το σενάριο, τη μουσική σύνθεση και παίζω σε αυτές. Η μία ιδιότητα με συμπαρασύρει στην άλλη και νιώθω πως θέλω να υπηρετήσω το λόγο των συγγραφέων που θαυμάζω με κάθε τρόπο που μπορώ.

Το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική. Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο Μάριος Ιορδάνου μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. 

Σκηνοθεσία/ Μουσική σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου

Διασκευή - Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ