Ντράγκι: Αναγκαία η επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο - Σε χαμηλά επίπεδα ο παραμένει ο πληθωρισμός

Την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής κρίνει αναγκαία ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί, ενώ και η δυναμική του πληθωρισμού είναι πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν».

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη πως «καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε την νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση μας τον Μάρτιο όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

"Θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός"

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψουν αργότερα το 2016, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι. «Δεδομένων των τιμών των συμβολαίων του αργού πετρελαίου το αναμενόμενα μονοπάτι του ετήσιου πληθωρισμού το 2016 είναι τώρα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το outlook νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016» τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν ρίσκα από δευτερογενείς επιπτώσεις που θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει τη δύναμη, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στην διάθεση της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν τεχνικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στην χρήση των εργαλείων που διαθέτει.

Όσον αφορά τα επιτόκια, σημείωσε πως αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ