Τελεσίγραφο Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Tο ασφαλιστικό δεν αρκεί - Χρειάζονται & άλλες μεταρρυθμίσεις

Προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ ζητάει εμμέσως πλην σαφώς μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλους τομείς.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο των εργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικών Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και διαμηνύοντας ότι «είναι εδώ για να βοηθήσει». 

Στη ανακοίνωσή του το Ταμείο τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, αλλά σημειώνει ότι η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενο μάλιστα στο ζήτημα του χρέους σημειώνει ότι για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαστεί μια ελάφρυνση με την προοπτική όμως η Ελλάδα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί.

 

«Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταστούν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» σημειώνει το Ταμείο και προσθέτει:

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά. 

Το κρίσιμο τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ. 

Τσίπρας - Λιού συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησε  την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός  παρουσίασε στον Τζακ Λιού το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα ανήρτησε και στο Twitter σχετική φωτογραφία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ