Αναστασιάδης - Ακιντζί στο Νταβός: Λύση του Κυπριακού το 2016

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την προσδοκία ότι το Κυπριακό θα λυθεί εντός του 2016, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια με αποφασιστικότητα και από τις δυο πλευρές, να υπάρξει ουσιαστική και προς τη σωστή κατεύθυνση στήριξη από τον διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα με την έμπρακτη εκδήλωση της πρόθεσης να συνεισφέρει οικονομικά ώστε να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση όλων των πτυχών της λύσης, να επιδείξουν εποικοδομητική στάση οι υπόλοιποι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως φυσικά και να κατατεθούν θετικές προτάσεις και ιδέες που θα συμβάλλουν προς τον τελικό στόχο. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για «τελευταία ευκαιρία».

Λίγο αργότερα, παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Κύπρου επικαλέσθηκε την αναταραχή στην περιοχή, για να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη να λυθεί το συντομότερο το Κυπριακό. Ερωτηθείς γιατί νομίζει ότι αυτή είναι η σωστή ώρα για την ειρήνη, και μετά από μια σύντομη παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ ο οποίος αστειευόμενος απάντησε «διότι βρίσκεται ο Μπάιντεν εδώ», ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Πάντα υπάρχει η ώρα της ειρήνης. Αλλά να έχετε κατά νου τη φοβερή αναταραχή στη γειτονιά μας. Νομίζω ότι είναι καιρός για ορισμένα από τα εκκρεμή, μόνιμα προβλήματα – τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια για το Κυπριακό πρόβλημα – είναι καιρός να εργαστούμε ακούραστα για να βρεθεί μια λύση».

Γεύμα με Μπαν Κι Μουν

Μετά τη συνομιλία του με τον κ. Μπάιντεν, η οποία κάλυψε πέραν του Κυπριακού και θέματα ενέργειας και ασφάλειας, ο Κύπριος πρόεδρος είχε για πρώτη φορά κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των Ην. Εθνών, Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Μπαν παρέθεσε γεύμα στους δυο ηγέτες, και στη συνέχεια ανέφερε πως παραμένουν κάποιες διαφωνίες σε ευαίσθητα και δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού, αλλά τους ενθάρρυνε να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί και να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Αναστασιάδης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «επανενώνοντας την Κύπρο», τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάση του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής, βάση των αρχών της ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα» λέγοντας ότι παρότι δεν θέλει να δώσει λανθασμένα μηνύματα, πιστεύει ότι «το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης». Επισήμανε επίσης ότι η ίδια η ΕΕ, η οποία διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο από άλλες φορές, διαθέτει πολλές από τις λύσεις στις υπάρχουσες διαφορές. «Είμαστε αποφασισμένοι να επουλώσουμε την πληγή στην καρδιά της Ευρώπης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μίλησε για «τελευταία ευκαιρία» και τόνισε πως από μια ενδεχόμενη λύση όλοι θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Εξέφρασε την δική του πρόθεση να εργασθεί αποφασιστικά για να υπάρξει μια διζωνική, δικονοτική ομοσπονδίας με πολιτική ιστότητα στην βάση των ευρωπαίκών αρχών. Εκτίμησε πως είναι στο χέρι των Κύπριων να δουν ο ένας τον άλλο σαν κοινωνικούς εταίρους, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν σημείωσε ότι η απόρριψή του από τους Ελληνοκύπριους είχε σαν αποτέλεσμα να ενταχθεί η Κύπρος διαιρεμένη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε και ο ιδρυτής καιεπικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, τοποθετήθηκαν για τις προσπάθειες που γίνονται μέσω των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, Ο κ. Σουάμπ σημειώνοντας ότι οι δυο ηγέτες «έχετε δείξει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού» και έκανε λόγο τα οφέλη που θα έχει ο κόσμος από την επανένωση της Κύπρου».

Ακιντζί: Το αέριο επιβάλλει λύση

«Η εξομάλυνση των τουρκοκισραηλινών σχέσεων αποτελεί μία ευκαιρία για τα κοιτάσματα της δυτικής Μεσογείου», τόνισει ο κ. Ακιντζί, σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο στο Ντάβος. Μίλησε για την προοπτική συνεργασίας στο πεδίο του φυσικού αερίου και παράλληλα εκτιμησε οτι η συγκεκριμένη προοπτική «επιβάλλει» την επίλυση του κυπριακού: «Είναι σημαντική η ενοποίηση των κυπριακών και ισραηλινών κοιτασμάτων και η μεταφορά τους μέσω Κύπρου προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Στηρίζω αυτό το σχέδιο».

Σημειωσε ότι θα γίνει βολιδοσκόπηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης παραμέτρων που σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού, διευκρινίζοντας ότι «δεν αναμένουμε ελεημοσύνη. Η Κύπρος, με την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, θα καταστεί ένα τεράστιο επενδυτικό πεδίο».

Ακόμη, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «ως Τουρκοκυπριακός λαός θα κάνουμε γνωστή στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητά μας να επιλυθεί το κυπριακό. Η διεθνής κοινή γνώμη επιδεικνύει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Προσδοκώ ότι αυτό το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και σε άλλα επίπεδα».

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι «ο ηγέτης του Ελληνοκυπριακού τομέα, κ. Αναστασιάδης, συζήτησε μαζί μας την προοπτική να γίνει η τουρκική γλώσσα, επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Στην Κύπρο, ζουν δύο λαοί, ο καθένας με τη δική του γλώσσα. Θα είναι πολύ σημαντική πρόοδος να γίνει η τουρκική επίσημη γλώσσα και χωρίς την επίλυση».

Τέλος, ανεφερε ότι με την επίλυση του ζητήματος θα αυξηθούν και τα κέρδη των ε/κ και θα αναπτυχθούν οι σχέσεις τους με την Τουρκία», και πρόσθεσε ότι με την επίλυση θα ανοίξει επίσης και ο δρόμος για τον τερματισμό των χρόνιων εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, θεωρώντας ως όφελος το γεγονός ότι θα μειωθούν τα κόστη των αμυντικών εξοπλισμών  των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ