Μήνυμα Τσακαλώτου στο ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του & να μη διαπραγματευτούν μέσω διαρροών

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσία μάλιστα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στη συνέντευξη Τύπου, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών ζητώντας από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τι απορρίπτει και τι δέχεται από τις ελληνικές προτάσεις στην πρώτη αξιολόγηση, καλώντας το να μη διαπραγματεύεται μέσω διαρροών. 

Προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει το ενδεχόμενο μεγάλης χρονικής παράτασης στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και τόνισε πως εάν δεν τελειώσουμε σε εύλογο χρόνο οι στόχοι του προγράμματος δεν θα βγουν, όπως έχει άλλωστε συμβεί και στο παρελθόν. Εκτίμησε δε πως είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση, εικάζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θέλει πολλές κρίσεις ταυτόχρονα.

Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση, διεμήνυσε ο υπουργός, τονίζοντας πως δεν θα μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις όπως οι προηγούμενοι, αλλά εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορούμε σύντομα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τους Θεσμούς, για να τελειώσει η αξιολόγηση σε εύλογο χρονικό διάστημα και να αλλάξουμε σελίδα. Σύμφωνα με την imerisia.gr, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ανησυχία ότι το Ταμείο ίσως δεν συμμερίζεται αυτόν τον προβληματισμό για το θέμα του χρόνου.
Κανείς, εντός ή εκτός δεν θέλει μια νέα ελληνική κρίση υποστήριξε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ έκανε λόγο για εκτενείς διαρροές στον Τύπο που αποδίδονται σε πηγές του ΔΝΤ, ζητώντας από το Ταμείο να διευκρινίσει ποιες είναι οι θέσεις του, αν απορρίπτει ή δέχεται συγκεκριμένα μέτρα ή εάν όσα γράφονται αποτελούν «προϊόν φαντασιώσεων δημοσιογράφων». Είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει να συμμετάσχει το Ταμείο στο νέο Μνημόνιο, επισημαίνοντας πως κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχυ και στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε με δεδομένη την απαίτηση των Θεσμών να «βγαίνουν τα νούμερα» όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.


Τόνισε, πάντως, πως υπάρχει «κόκκινη» γραμμή από την πλευρά της κυβέρνησης να μη μειωθούν, για 12η ή 13η φορά οι συντάξεις για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, υπογράμμισε ιδιαίτερα και την ανάγκη για τη νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος, ενώ απέφυγε να λάβει θέση για το ύψος των πρόσθετων μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο φέρεται να ζητά πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2018.

«Αντέχουμε» ταμειακά, αλλά...

«Αντέχουμε» ήταν η απάντηση του υπουργού σε ερώτηση για το πόσο και εάν η χώρα αντέχει ταμειακά στο ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς πότε η χώρα μπαίνει σε κόκκινη ζώνη, ενώ συνεχίζοντας έστειλε καθαρό μήνυμα: «Κάθε μήνα που καθυστερείς δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα» κάτι που όπως εκτίμησε είναι άδικο και είναι σαν να «τουφεκίζουμε το πόδι μας» με δεδομένα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Είμαστε κοντά στο να αλλάξουμε σελίδα, να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα, άδικο να καθυστερήσουμε, εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας λόγο πάλι για εβδομάδες, τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι που θα μπορούσε να διαρκέσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση. Διάστημα που θα μπορούσε να είναι συνολικά ένας ή και τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Έχουμε μια σύνθετη διαπραγμάτευση σε πολλά επίπεδα δήλωσε ο υπουργός και εκτίμησε πως θα υπάρξει λύση και μεταξύ των πιστωτών, δηλαδή των Ευρωπαίων και του Ταμείου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΔΝΤ βάζει ψηλά τον πήχυ στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, αλλά εμφανίζει και σκληρές θέσεις και με τους πιστωτές, παραπέμποντας προφανώς στις θέσεις του Ταμείου για το χρέος, που πάγια ζητά πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις. Σημείωσε δε πως ήδη έχουμε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα στα δημοσιονομικά υπενθυμίζοντας τη θέση του Ταμείου να μη λαμβάνονται προ?κυκλικά μέτρα, δηλαδή μέτρα που να επιτείνουν την ύφεση. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους έξι ομολόγους του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη συνάντησε ευήκοα ώτα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την κάλυψη, τουλάχιστον, του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.


Σχετικά με τα πρόσθετα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους Θεσμούς, είπε πως πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό και για το 2016 και το Μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και στοιχεία για τις συντάξεις καθώς αξιολογούνται οι αριθμοί και η βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ αναμένεται να αποσταλούν και νέα στοιχεία το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ