Παυλόπουλος: Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της

Έπειτα από την κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται όχι σε «κούρεμα», αλλά σε αναδιάρθρωση, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ. Εξάλλου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα ότι η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά και ότι είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», σημείωσε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ