Πάνω από 12.500 οικογένειες στην Ηλεία ζουν σε συνθήκες φτώχειας & συνολικά 3.904.000 Έλληνες ζουν στα όρια - η αριθμητική της ντροπής μας

Όλο και περισσότερο αυξάνεται η φτώχεια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά καιρούς

Στην Ηλεία, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτή την εποχή ζει στα όρια της φτώχειας και πολλές οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στις καθημερινές απαιτήσεις, όπως γράφουν τα τοπικά μέσα.  

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, παρουσίασε στην Ιερατική Σύναξη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα Φωναΐτικα, ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο οποίος μέσα από την εισήγησή του, αναφέρθηκε τόσο στα αίτια της φτώχειας όσο και στις συνέπειες αυτής, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στην ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος, μια από της βασικότερες και γενικότερες αιτίες της γενικευμένης φτώχειας μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ο εγωκεντρισμός του ανθρώπου. «Εφόσον σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος έβλεπε τα κοινωνικά θέματα όχι ως ουτοπιστής αλλά ως άνθρωπος της έμπρακτης προσφοράς προς τον συνάνθρωπό του, η φτώχεια οφείλεται στην εγκατάλειψη από τον άνθρωπο της αρχέγονης κοινοκτημοσύνης και στην αποδοχή της ιδιοκτησίας, δηλαδή στην διάκριση του «δικού μου» και του «δικού σου», αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Όπως εξήγησε ο π. Φιλάρετος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Έτσι το 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων, δηλαδή 3.904.000 άτομα ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ το 20,3% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Ως προς το Νομό Ηλείας, 12.514 Ηλείοι ζουν στα όρια της φτώχειας, εφόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτοί είναι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το 8% περίπου του Ηλειακού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, ενώ ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αναλυτικότερα στο Δήμο Πύργου καταγράφονται 3.502 άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Στο Δήμο Ήλιδος 2.841 άτομα, στο Δήμο Ζαχάρως 1.119 άτομα, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 1.052 άτομα, στο Δήμο Ολυμπίας 550 άτομα και στο Δήμο Πηνειού 1.592 άτομα», ανέφερε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ