20 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στη Συρία -200.000 κινδυνεύουν -ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως 15 έως 20 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ το 2015, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι 200.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και απότομη επιδείνωση της κατάστασης

Δυτικά τμήματα της πόλης πολιορκούνται από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον περασμένο Μάρτιο, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερους από 10 μήνες, ενώ παροχή νερού υπάρχει μόνο για τρεις ώρες την εβδομάδα, ανέφερε σε έκθεση του ο ΟΗΕ.

Η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι η πιο πολυπληθής από τις περίπου 15 πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπου περίπου 450.000 άνθρωποι είναι αποκομμένοι και δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια από την κυβέρνηση, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ανταρτών που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Σαράντα δύο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη Μαντάγια, η οποία έλαβε δύο αυτοκινητοπομπές με προμήθειες αυτό τον μήνα, ωστόσο τοπικοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής έχουν κάνει λόγο για 32 θανάτους από πείνα.

Από τον Σεπτέμβριο δεν εκτελούνται πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ-Ζορ εκτός από ελικόπτερα και ο υποσιτισμός είναι εκτεταμένος, σύμφωνα με τα ΟΗΕ

"Σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού αναφέρονται από το προσωπικό υγείας ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών με ανεπιβεβαίωτες αναφορές να κάνουν λόγο για 15-20 ανθρώπους που πέθαναν από την πείνα το 2015 (από τους οποίους οι τέσσερις ήταν παιδιά)", προστίθεται στην έκθεση.


"Όλα τα σχολεία λειτουργούν στην πόλη, ωστόσο η παρατεταμένη απουσία των παιδιών είναι σύνηθες φαινόμενο καθώς παιδιά λιποθυμούν συχνά λόγω του υποσιτισμού", προστίθεται στην έκθεση.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους "ανακρίνουν και παρενοχλούν ανθρώπους που φεύγουν από την πόλη και κατάσχουν τα έγγραφά τους", ενώ η συριακή κυβέρνηση "απαιτεί από εκείνους που θέλουν να φύγουν διά ξηράς ή αέρος να εξασφαλίσουν άδεια"

Ένα κυβερνητικό απόθεμα σιτηρών και ένα πολύ μικρό κομμάτι γης που ελέγχεται από την κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να παρέχει σιτάρι για τους δύο κυριότερους φούρνους που λειτουργούν στην πόλη για "πολλούς μήνες", όμως η έλλειψη καυσίμων και αλεύρων έχει αυξήσει την τιμή του ψωμιού στη μαύρη αγορά οκτώ φορές πάνω από την τιμή στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

"Οι οικογένειες πρέπει να περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν τη μερίδα ψωμιού που τους αναλογεί με την πλειονότητα των κατοίκων να επιβιώνει με ψωμί και νερό", αναφέρει η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Η συριακή κυβέρνηση μετέφερε αεροπορικώς στην πόλη "έναν περιορισμένο αριθμό βασικών αγαθών" την περασμένη Δευτέρα, περιλαμβανομένων και τροφίμων που θα πωληθούν σε τιμές Δαμασκού, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Από τους πολιορκημένους, το 70% είναι γυναίκες και παιδιά και πολλοί είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές και ζουν σε προσωρινά καταλύματα. Κανένα από τα κέντρα υγείας δεν λειτουργεί και υπάρχουν αναφορές για περιπτώσεις λεϊσμανίασης κα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ