Έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας οι εργαζόμενοι από τις Σκουριές για να σώσουν τις θέσεις τους: Σε εξέλιξη η συνάντηση Σκουρλέτη- Ράιτ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη λεωφόρο Μεσογείων, εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Στις 14:30 το τετ α τετ Σκουρλέτη- Ράιτ

Στις 14:30 ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης συναντάται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή, ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε χθες από αντιπροσωπεία της Eldorado Gold σχετικά με την απόφαση της εταιρείας για σταδιακή αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, λόγω έλλειψης αδειών από το ΥΠΕΚΑ.

Μετά από τη συνάντηση που είχε, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «η ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, οδηγεί σήμερα 600 εργαζόμενους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500, στερεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας από την οικονομία το 2016 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό». «Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές», κατέληξε.

Φώφη: Δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τις αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις Σκουριές
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από σκουριασμένες αντιλήψεις. Εχει άμεση ανάγκη από ανάπτυξη, ιδιωτικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Eldorado Gold. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι διαφορετικά θα διευρύνεται η ανεργία και θα έρχονται και νέες δυσμενείς παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις Σκουριές Χαλκιδικής έχουν δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, για την ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως στέλνουν λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία», κατέληξε.

Θεοδωράκης: Ο ένας δρόμος είναι η δουλειά ο άλλος τα δανεικά. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει
Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, και τους συνεργάτες του είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρη Ψαριανό. Ο κ. Ράιτ, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Ποτάμι, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού έκαναν σαφές ότι το Ποτάμι υποστηρίζει σταθερά τις επενδύσεις που φέρνουν δουλειές στη χώρα, με σεβασμό στη νομιμότητα, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. «Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, επενδύσεις που θα σέβονται τη νομιμότητα, επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και κυρίως θα σέβονται την απαίτηση του ελληνικού λαού για δουλειές και την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών για δουλειές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάψει να κρύβεται και θα πρέπει να αποφασίσει. Ο ένας δρόμος είναι οι δουλειές, ο άλλος είναι τα δανεικά. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», είπε ο κ.Θεοδωράκης.

«Η Eldorado Gold δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, εκτός αν τη διώξουν»
Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, εκτός αν τη διώξουν και θα περιμένει μέχρι να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, διεμήνυσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός", Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. «Θα περιμένουμε να εκδοθεί η άδεια λειτουργία όσος χρόνος χρειαστεί. Η Eldorado δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα εκτός αν τη διώξουν» είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε ότι η Eldorado Gold απειλεί με απολύσεις τους 600 εργαζόμενους στα μεταλλεία, προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση και τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενο απασχόλησης μέχρι να εγκριθεί η άδεια. Είπε επίσης ότι, παρά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, η εταιρεία θα συνεχίσει την ενασχόληση με την επένδυση, χωρίς το κομμάτι των Σκουριών.

Εξάλλου, απαντώντας στις καταγγελίες του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, ότι η εταιρεία εκβιάζει την κυβέρνηση με το ζήτημα των απολύσεων, είπε ότι η Eldorado επένδυσε μέχρι τώρα στην Ελλάδα 700 εκατ. δολάρια, ότι δεν τις ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός και ότι "επί μία δεκαετία δέχεται τραμπουκισμούς κάθε είδους".

Υπέρ της επένδυσης ο Γιάννης Μπουτάρης
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Η ελληνική κοινωνία και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να πάψουν να είναι εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης τριών δυναμικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, των Αφοί Χαϊτογλου, της Πίνδος και της B&T Cοmposites.
«Το τελευταίο περιστατικό με την Eldorado Gold είναι δείγμα εχθρικότητας της γραφειοκρατίας του Δημοσίου προς την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να σταματήσει ο εφιάλτης της Δημόσιας Διοίκησης και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση».

Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία
Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» και ότι στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην Αθήνα. Μάλιστα κατηγόρησε την εταιρεία για «πολιτικό σόου» και «εκβιαστικά τελεσίγραφα».
Ο κ.Σκουρλέτης δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός στο πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση


Με μια σκληρή ανακοίνωση, η Eldorado Gold απαντά στα πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατ ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι κρατά αδιανόητη στάση έναντι ενός θεσμικού επενδυτή.
Η εταιρεία, σημειώνει ότι λίγες ώρες μετά την απόφασή της για αναστολή εργασιών στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να κοινοποιήσει τα πρόστιμα και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της.
«Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου» αναφέρει η Eldorado Gold. «Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα» καταλήγει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ