Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη: Τζιχαντιστής ο δράστης της επίθεσης - 9 στους 10 νεκρούς είναι Γερμανοί

Τρόμος επικρατεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ 15 τραυματίστηκαν. Τουρίστες που βρίσκονται στην Πόλη έχουν κλειστεί στα ξενοδοχεία.

 

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται στην πλατεία του Σουλτάναχμετ, ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση ήταν υπήκοοι ξένων χωρών, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Δείτε πώς κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το Eirinika την φοβερή αυτή επίθεση:

17:18  Τζιχαντιστής ο μακελάρης λέει και ο Νταβούτογλου

17:15  Τζιχαντιστής ο καμικάζι!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς ο καμικάζι είχε γεννηθεί το 1988 στην Σαουδική Αραβία και ήταν συριακής καταγωγής. Είπε ακόμα ότι ήταν τζιχαντιστής και ονομάζεται Ναμπίλ Φαντλί. Τον αναγνώρισαν από το διαμελισμένο κορμί του. Είχε μπει στην χώρα πριν από λίγες ημέρες!

16:51  Αναγνωρίστηκε ο δράστης! Γεννήθηκε στην Σαουδική Αραβία - Λέγεται Ναμπίλ Φαντλί

16:48  Οι 9 από τους 10 νεκρούς είναι Γερμανοί! 

Τουλάχιστον οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου νωρίτερα μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν Γερμανοί τουρίστες.

16:33  Οι περισσότεροι νεκροί είναι Γερμανοί 

Οι περισσότεροι από τους 10 νεκρούς της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν Γερμανοί πολίτες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης στη Μέρκελ ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες από τη συνεχιζόμενη έρευνα όσον αφορά την επίθεση αυτή αυτοκτονίας, την οποία πιστεύεται ότι διέπραξε ένας Σύρος καμικάζι.

16:00 Αναγνώρισαν τον Σύρο καμικάζι από τη διαμελισμένη σορό του

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δράστης είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

 

15:48  Η ΜΙΤ ήξερε πως έξι καμικάζι είχαν μπει στην Τουρκία 
Η πληροφορία κάνει ήδη τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ: η ΜΙΤ, η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, είχε πριν από μερικές μέρες ενημερωθεί ότι είχαν μπει στη χώρα έξι καμικάζι αυτοκτονίας. 
Όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Sozcu», Kamil Elibol'un το Isis είχε στείλει έξι καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, όπου στεγάζονται αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ. 
Ειδικότερα, η  MIT είχε ενημερώσει την αστυνομία της Τουρκίας, την αντιτρομοκρατική και την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της αστυνομίας ότι μεταξύ 10 υπόπτων που έχουν σχέση με την ISIS, υπάρχει ένας 23χρονος από την πόλη Μalatya (νοτιανατολική Τουρκία) που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία.

 

15:25  Και ο Στάινμαγερ για τα θύματα στην Κωνσταντινούπολη 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
δήλωσε ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και πρόσθεσε ότι Γερμανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.
"Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
"Επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών", πρόσθεσε.


Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει και αυτή ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.
"Δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες (...) αλλά μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες θα μπορούσε και βρίσκονται μάλλον μεταξύ των θυμάτων", δήλωσε.
"Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο", πρόσθεσε η καγκελάριος και κατέληξε: "Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της".

15:14  Μέρκελ: Μπορεί να είναι Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων.
"Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο", σημείωσε η καγκελάριος.
"Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της", πρόσθεσε.

14:52  Σώοι οι εργάτες που εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο ξενοδοχείο 
Αίσιο τέλος για τους εργάτες που είχαν εγκλωβιστεί σε φλεγόμενο ξενοδοχείο στην περιοχή Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολη. Αρχικά, υπήρχε φόβος πως η φωτιά συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, στο ιστορικό κέντρο της Πόλης

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία από την οποία ξέσπασε η φωτιά στο υπό κατασκευή ξενοδοχείο. Εκτιμάται πάντως ότι προκλήθηκε από σπινθήρες συγκόλλησης.

14:50  28χρονος Σύρος ο καμικάζι; 
Κορυφαίος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο Associated Press ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας που βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένας 28χρονος από τη Συρία. 

Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει το ενδεχόμενο να ήταν γυναίκα η καμικάζι.

14:01  Το έγγραφο της αστυνομίας για τη... σιγή ασυρμάτου από τα ΜΜΕ

13:44  Ο Ερντογάν... αποφάσισε: Σύρος καμικάζι πίσω από την έκρηξη! 
Μπορεί οι έρευνες να είναι σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κωνσταντινούπολης ήταν Σύρος καμικάζι!

13:26  Νορβηγός ανάμεσα στους τραυματίες 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας επιβεβαίωσε ότι ένας Νορβηγός τραυματίσθηκε κατά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και ότι νοσηλεύεται.

13:26  "Βλέπουν" ISIS τα τουρκικά ΜΜΕ 
Αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν ήδη λόγο για ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στην Κωνσταντινούπολη 

13:25  Κωνσταντινούπολη: Διέταξε "σιγή ασυρμάτου" ο Ερντογάν! 
Κατά την προσφιλή τακτική της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, στο ιστορικό κέντρο ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, διατάχθηκε... σιγή ασυρμάτου! Η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών για την αιματηρή επίθεση.

13:04  Γερμανία: Αποφεύγετε την Τουρκία! 
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους γερμανούς πολίτες
να αποφεύγουν τους τουριστικούς τόπους της Κωνσταντινούπολης μετά την αιματηρή έκρηξη, πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
"Συνιστάται μετ΄επιτάσεως στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν προσωρινά πολυσύχναστες, τοποθεσίες, κυρίως σε δημόσιους χώρους και γύρω από σημεία τουριστικού ενδαιφέροντος", αναφέρεται στην ανακοίνωσην που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα άκρως πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, με ορισμένους να αναφέρουν ότι τα θύματα ήταν Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες. 

Δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε λόγο όπως διαρροή αερίου, και με αυτόπτη μάρτυρα να αναφέρει στη Χουριέτ ότι είδε μέσα στο πλήθος των τουριστών βομβιστή αυτοκτονίας, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. 

 

Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης είναι πραγματικά σοκαριστικές με διαμελισμένα πτώματα και βαριά τραυματισμένους ανθρώπους. 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Δεν ξέραμε ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί
Ο Erdem Koroglu που εργάζεται σε γραφείο κοντά στο σημείο της έκρηξης μιλώντας στο NTV είπε πως με την έκρηξη είδε αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Ηταν δύσκολο να καταλάβεις ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί. Τα κτίρια σείστηκαν από την έκρηξη».

Μία γυναίκα που εργάζεται και εκείνη στην περιοχή είπε στο Reuters πως η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή. «Σοκαριστήκαμε. Τρέξαμε έξω και είδαμε στο δρόμο διαμελισμένα πτώματα».

Τρομοκρατική ενέργεια "υποψιάζονται" οι τουρκικές αρχές

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

"Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφε΄ς αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξάγονται έρευνες για την εκρηκτική ύλη και για τους υπευθύνους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει εδώ και ώρα πληροφορίες ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

Οι πρώτες οι εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί μόλις έφτασαν στο σημείο της έκρηξης. Διαμελισμένα σώματα και νεκροί άνθρωποι.

Πυργκαγιά σε ξενοδοχείο

Σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στα νοτιανατολικά της Κωνσταντινούπολης και όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μαλπτέπε (περιοχή που ανήκει στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία βρίσκεται το εν λόγω ξενοδοχείο), 20 άτομα διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, ενώ ένα άτομο βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου. Σε νεότερη ενημέρωσή του έγραψε ότι ακόμα 4 άτομα εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο και ότι η φωτιά είναι έτοιμη να σβήσει.

Σε τελευταία ενημέρωσή της η Daily Sabah αναφέρει ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο έχουν διασωθεί και δεν υπάρχει καμία απώλεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ