Τα τελικά αποτελέσματα και η καθαρή νίκη του Κ. Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα

Σε σχέση με τον πρώτο γύρο είναι ολοφάνερη η καθαρή πολιτική νίκη του Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεγάλο βαθμό γιατί εξέφρασε το αίτημα για ανανέωσε της ΝΔ και εμφανίστηκε πιο δυνατός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

 Μεγάλη βοήθεια του έφεραν ακόμα οι δυο υποψήφιοι του πρώτου γύρου, Άδωνις και Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης της Βόρειας Ελλάδας και ο Άδωνις βοήθησαν με την ψήφο τους πράγμα που τον βοήθησε να κερδίσει όλους τους γαλάζιους ψηφοφόρους… 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του νικητή των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά, στην Δυτική Ελλάδα, στην Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητστοτάκης κέρδισε την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ωστόσο ακόμη και εκεί που επικράτησε ο κ. Μεϊμαράκης ήταν με απώλειες σε σχέση με τον πρώτο γύρο και οριακά σε σχέση με τον αντίπαλό του. Αντίθετα η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη στις δικές του περιφέρειες ήταν καθαρή.

Δείχνει αυτή η αντιστροφή ότι ο κ. Μεϊμαράκης όσο περνούσαν οι ημέρες έχανε και τους κατ εκτίμηση πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της περιφέρειας, που δείχνει ότι δεν έπειθε πια ούτε το πιο παραδοσιακό κοινό του κόμματος. Όσο για την Βόρειο Ελλάδα εκεί πλήρωσε στον δεύτερο γύρο την σκληρή αναμέτρηση του πρώτου γύρου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ήταν πολύ σύντομος ο χρόνος για να επουλωθεί το ψυχικό ρήγμα που είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους δύο μήνες σκληρής αντιπαράθεσης. Ενδεχομένως να είχε κόστος και από την αντιπαράθεσή του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. 


Την διαφορά έκαναν οι μεγάλες περιφέρειες Κεντρική Μακεδονία και Αττική καθώς και η συντριπτική επικράτηση στην Κρήτη. Στην Κεντρική Μακεδονία που ήταν στον πρώτο γύρο η μεγαλύτερη δύναμη του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε στον δεύτερο γύρο 23.298 ψήφους έναντι 25.479 που είχε στον πρώτο. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στον δεύτερο γύρο 24.535 έναντι 16.953 που είχε στον πρώτο. Σημειώνεται ότι στον δεύτερο γύρο ψήφισαν περί τους 33.000 λιγότεροι. 
Γενικότερα στις περιοχές που είχε δύναμη στον πρώτο γύρο ο Άδωνις Γεωργιάδης ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να πήρε στον δεύτερο γύρο τους ψηφοφόρους του, όπως στην Βόρειο Ελλάδα έγινε με τους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Πειραιάς όπου η συμμετοχή έπεσε στο μισό με τον κ. Μεϊμαράκη να πέφτει από τις 2970ψήφους στις 1591 και τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πέφτει από τις 1739 στις 1484 ψήφους. 

Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια

Τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια

Τα αποτελέσματα ανά Δήμο

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ