Μητσοτάκης: Από σήμερα μας περιμένει σκληρή δουλειά - Η τελετή παραλαβής - παράδοσης σε εικόνες & βίντεο

Με το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά τα στοιχεία (σύμφωνα και με την ΚΕΦΕ) να δείχνουν πως διευρύνεται η διαφορά, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού τον υποδέχτηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη για την εργασία του στην εσωκομματική εκλογή ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

«Το κόμμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Θα ανανεώσουμε δυναμικά τη ΝΔ, οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση. Χρέος όλων μας η ΝΔ να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που αντιπαλεύει τον λαϊκισμό. Θέλω να εξασφαλίσω την ενότητα της ΝΔ αλλά να πετύχω τη δημιουργική της διεύρυνση. Θα πετύχουμε το στόχος μας γιατί είναι ένας στόχος συλλογικός».

Διαβάστε μερικά από τα σημαντικότκερα σημεία των δηλώσεων των δύο ανδρών: 

Πλακιωτάκης: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να του δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι θα συνεργαστώ στενά μαζί του, θα σταθώ δίπλα του. Πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τις κοινωνίας και του κόμματος για να καταστήσουμε τη ΝΔ πρώτη δύναμη στον τόπο. Πιστεύω ότι και τα άλλα στελέχη του κόμματος το ίδιο θα πράξουν. Σου εύχομαι σύντομα να γίνεις πρωθυπουργός 

Μητσοτάκης: Θέλω να σε ευχαριστήσω για το έργο σου ως μεταβατικός πρόεδρος , το κόμμα σου είναι υπόχρεο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τραγάκη  που έκανε τις εκλογές με απόλυτη αρτιότητα και  χωρίς να υπάρχει το παραμικρό παρατράγουδο. Θέλω να ευχαριστήσω και εθελοντές που απέδειξαν ότι το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Σε αυτούς θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος. 
Οι πολίτες ζήτησαν δημιουργική ανανέωση και ζητούν από τη ΝΔ να ανακαλύψει τις βασικές αξίες που υπηρέτησε για να βρεθούν αντιμέτωπες στο λαϊκισμό της κυβέρνησης.  
Στόχος μας είναι η ΝΔ να γίνει και πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Θα έχουμε σύντομα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μου είναι όχι μόνο να εξασφαλίσω την ενότητα αλλά να πετύχω και τη διεύρυνση 
Ο στόχος αυτός είναι συλλογικός. 


Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη ΝΔ. 

«Από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά»
Μερικά λεπτά μετά τις 10 το πρωί πέρασε το κατώφλι του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νέος πρόεδρος της ΝΔ. 
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το γραφείο, λέγοντάς τους ότι «από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά. Η ΝΔ προχωρά ανανεωμένη», ενώ όταν τον ρώτησαν αν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «θα έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα».

Οι πρώτες κινήσεις -Συνέδριο και κοινοβουλευτική μάχη
Κατευθείαν στα βαθιά πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ διαφυλάσσοντας παράλληλα την ενότητα της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, κκ Καραμανλή και Σαμαρά, καθώς και τους συνυποψηφίους του στην διεκδίκηση της ηγεσίας, κκ Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της ΝΔ βρίσκεται η δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα επωμιστεί την εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, καθώς τα πεδία των μαχών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και δύσκολα με πρώτο το ασφαλιστικό.
Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να βάλει τάξη και στο λειτουργικό κομμάτι της ΝΔ. Ηδη οι συνεργάτες του βρίσκονται σε αναζήτηση νέου χώρου για τα γραφεία της ΝΔ καθώς το κόστος αυτών της Λεωφόρου Συγγρού είναι πολύ υψηλό.

Σπάει το καραμανλικό μπλοκ
Η προβλεπόμενη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη -η οποία αποτελεί ανατροπή για πολλούς αναλυτές-αποτελεί βαριά ήττα για το καραμανλικό μπλοκ, το οποίο είχε σύσσωμο συνταχθεί πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ θα βάλει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. 

Η στάση που αναμένεται να κρατήσει στο Ασφαλιστικό
Χθες πάντως και αφού είχε κλειδώσει η νίκη Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και τον συνεχάρη για την νίκη του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πάντως στη Βουλή αναμένεται σκληρή κόντρα για το Ασφαλιστικό μεταξύ των δύο.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας και μάλιστα έχει έρθει και σε μία αρχική συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε πει πως διαφωνεί με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο και ξεκαθάρισε πως στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρει στην κυβέρνηση.

Τα ξένα Μέσα: «Επικίνδυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τσίπρα»
Η είδηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγινε γρήγορα θέμα στα ξένα ΜΜΕ. Το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Financial Times και ο Guardian έγραψαν πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. «Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».
Ενδεικτικό είναι πως και ο Guardian έγραψε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ο άνθρωπος που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να ανανεώσει την ΝΔ.


Και ο Γερμανικός Τύπος όμως έσπευσε να μεταδώσει την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ηγέτης της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας επίσης πως είναι φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής.«Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα», είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναπαράγεται απ' όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ στα οποία κυριαρχούν τίτλοι όπως «Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα» από την «Suddeutsche Zeitung». «Είναι 47 χρονών, φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής», από το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα", γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ , γράφει το «Focus».

Η ΝΔ αλλάζει από τις 26/2 - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες 

Το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου το έκτακτο Συνέδριο
Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο μια από τις πρώτες κινήσεις που προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.

Την Τρίτη τα τετ α τετ Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά
Αύριο τελικά θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.  Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στις 12:30 με τον Κώστα Καραμανλή και στις 13:30 με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει τους πρώην πρωθυπουργούς στα γραφεία τους στη Βουλή.

Παραμένει Γραμματέας ο Παπαμιμίκος έως το Συνέδριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο στο πλαίσιο της ενημέρωσής του νέο προέδρου για τρέχοντα θέματα του κόμματος. Στο τετ α τετ που είχαν αποφασίστηκε η παραμονή του κ.Παπαμιμίκου, έως τη διενέργεια του Τακτικού Συνεδρίου.

Αλλαγές σε θέσεις προσώπων
Ηδη από την πρώτη στιγμή που η κάλπη έδειξε πως νέος πρόεδρος στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε η ονοματολογία. Ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν σε καίριες θέσεις τόσο στο κόμμα όσο και στη Βουλή. Ποιοι θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν, ποιοι θα έρθουν, αλλά και ποιοι θα φύγουν. Υπενθυμίζεται πως μόλις την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είχε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα 111 ημερών για την αλλαγή της ΝΔ. Μάλιστα είχε αναφέρει «σήμερα έχουμε τομεάρχες αλλά δεν έχουμε τομείς που να λειτουργούν αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαβούλευση και δεν προετοιμάζουμε συλλογικά την αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα. Ως βουλευτές μας λείπει ενίσχυση από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες στην άσκηση του έργου μας. Αυτά αλλάζουν, ώστε οι τομείς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας να παράγουν πολιτική πρόταση συλλογικά»

Μετακόμιση και χρέη του κόμματος
Ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει πως μία από τις πρώτες εσωκομματικές του κινήσεις θα είναι το νέο οργανόγραμμα της ΝΔ. Αυτό θα προσαρμοστεί μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κόμματος. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει «θα επαναστελεχώσουμε με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο μια λιτότερη αλλά αποτελεσματική δομή στη ΝΔ. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε την εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας με διαφάνεια και όπως ο νόμος ορίζει. Η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζομένους του κόμματος και για την εξυπηρέτηση των δανείων μας». 

Παράλληλα στην ατζέντα των πρώτων κινήσεων, στις οποίες θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η μετακόμιση από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει η αναζήτηση νέων, μικρότερων, αλλά λειτουργικών γραφείων για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του κόμματος, καθώς το ενοίκιο σε αυτά της Συγγρού είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά της ΝΔ.

Οι ημερομηνίες των αλλαγών στη ΝΔ βάσει του σχεδίου Μητσοτακη 

1η Φεβρουαρίου: Ξεκινά η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση του προτεινόμενου νέου Καταστατικού του κόμματος. Το σχέδιο Καταστατικού θα περιγράφει την λειτουργία της εσωτερικής δημοκρατίας, τον τρόπο που θα αξιολογούνται τα στελέχη , τις θητείες στους αιρετούς, στα Όργανα και βέβαια στον Πρόεδρο. Το κάθε μέλος και το κάθε στέλεχος θα έχει διακριτό ρόλο, δικαιώματα, αρμοδιότητες και ανάλογες ευθύνες.

26, 27 και 28 Φεβρουαρίου: Τριήμερο Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο επανίδρυσης της ΝΔ. Εκεί θα κατατεθούν προτάσεις και θα αποφασιστεί η νέα οργανωτική δομή. Στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου θα προκύψει ο νέος οργανωτικός χάρτης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. 

Εως το τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2016 θα έχουμε ανασυνταχθεί οι οργανώσεις βάσεις του κόμματος. 

Εως τις 22 Απριλίου θα έχουν στελεχώσει και συγκροτήσει όλα τα κομματικά όργανα σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Καταστατικού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ