«Ναι μεν, αλλά…» από τους δανειστές για το ασφαλιστικό – Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά η αξιολόγηση

Γενικά αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις αλλά αβέβαιο αν θα πετύχουν, λένε οι δανειστές σύμφωνα με το Reuters.

Αποδεκτό κατ΄αρχάς φαίνεται πως θεωρούν το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Όπως  ανέφεραν την Παρασκευή αξιωματούχοι της Ευρωζώνης,  οι πιστωτές έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», σημείωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων – που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους–  η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.

Πάντως, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούν για πρόωρες εικασίες, αφού η Κομισιόν δεν έχει ακόμη μεταφράσει καν το κείμενο που έστειλαν οι Έλληνες για το Ασφαλιστικό. Άρα, ασφαλής και τελική άποψη δεν δύναται να υπάρχει ακόμα

Σε ο,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επίσης επικαλείται το Reuters υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. «Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ