Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Story: Πως ένας Καλιφορνέζος συνταξιούχος πήγε στη Λέσβο & ξεπληρώνει χρέος 100 ετών

Έφυγε από την πόλη του, το Irvine της Καλιφόρνια, το Νοέμβρη του 2015 και ήρθε στη Λέσβο όπου ζει μέχρι σήμερα.

Ο Ed St’George βρέθηκε ξαφνικά στο νησί του Αιγαίου χωρίς να γνωρίζει κανέναν στη χώρα μας. Έπιασε ένα σπιτάκι στη Συκαμνιά, νοίκιασε και ένα αμαξάκι και κάθε μέρα έψαχνε πως θα βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους ντόπιους που τους περιθάλπουν.

Ο Ed, βρήκε τον Παναγιώτη Σαμαρά στην Εφταλού και τον παρακάλεσε να τον πάρει μαζί του να βοηθήσει στην εθελοντική δράση που οργάνωσε. Στην αρχή φάνηκε σα χαζοαμερικάνος, όπως περιγράφει στη σελίδα του στο Facebook ο κ. Σαμαράς, αλλά ήταν ευγενικός και παρόλη την ηλικία του των 65+ ετών είχε τον κατάλληλο σωματότυπο για τις αγγαρείες που το περίμεναν, οπότε τον πήρα κοντά.

Αφού περάσαμε μαζί όλη την ημέρα κουβαλώντας σκουπίδια, ρούχα και εφόδια, ρώτησε τους ντόπιους για αυτόν αλλά δεν ήξερε κανείς τίποτε! Δεν τους είχε δώσει λεπτομέρειες για την παρουσία του στο νησί. Στον κ. Σαμαρά είχε κάνει εντύπωση το πανάκριβο κινητό του και η εμμονή του να πατάει ξυπόλητος στην ακροθαλασσιά, και του έπιασε κουβέντα.

O Ed είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν το 1949 για την Αμερική κυνηγημένοι για τις πολιτικές τους θέσεις. Βγήκε στη σύνταξη πρόσφατα και όταν έμαθε για το προσφυγικό θέμα στην Ελλάδα, σηκώθηκε και ήρθε στην Ελλάδα πρώτη φορά στη ζωή του για να βοηθήσει. «Γιατί έτσι Ed;», τον ρώτησε.

«Οι γονείς μου έφυγαν μωρά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία. Τα αδέρφια τους που έμειναν πίσω χάθηκαν όλα στον πόλεμο. Η βάρκα του πατέρα μου βούλιαξε λίγο έξω από το Μόλυβο και οι Έλληνες τους έσωσαν. Τους έβαλαν στα σπίτια τους, τους τάισαν, τους έντυσαν και τους αποχαιρέτησαν στο ταξίδι τους προς Αθήνα. Με αυτά τα βότσαλα πάτησαν και οι γονείς μου πριν 100 σχεδόν χρόνια! Οφείλω τη ζωή μου, τα παιδιά μου, την περιουσία μου στην ανιδιοτελή στάση των Μυτιληνιών. Ήρθα να ξεπληρώσω το χρέος μου πριν πεθάνω Panos!» απάντησε ο άνδρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ