Μade in Greece 50 νέα προϊόντα ελληνικών μανιταριών - Από την Καλαμπάκα & τα Μετέωρα ο θησαυρός της θεσσαλικής γης

Μια σειρά προϊόντων μανιταριών και τρούφας δημιούργησαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα με στόχο την προβολή των ελληνικών μανιταριών.

Τα προϊόντα αυτά διατίθενται πλέον σε επιλεγμένα καταστήματα, ενώ προετοιμάζεται και η έξοδός τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα μανιτάρια συναντώνται σε τεράστια ποικιλία στην ελληνική φύση, έχουν υψηλή διατροφική αξία, ξεχωριστή γεύση και εκτιμώνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Το γεγονός αυτό εκτίμησαν οι πιο πάνω φορείς, και ετοίμασαν με μεγάλη φροντίδα πενήντα προϊόντα με βάση μανιτάρια πολλών ποικιλιών, που διαθέτουν τώρα στην αγορά. Από αυτά, τα δέκα περίπου αφορούν προϊόντα τρούφας, (όπως μαύρη τρούφα σε φέτες, ελαιόλαδο με άρωμα λευκής και μαύρης τρούφας, ανθός αλατιού με τρούφα κ.α.).

Από τα άλλα, τα τριάντα περίπου αποτελούν προϊόντα άγριων μανιταριών (Βωλίτης, Μορχέλα, Κανθαρίσκος, Αμανίτης Καισαρικός κ.α), ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται σε μανιτάρια καλλιέργειας (Πλευρώτους, Αγαρικό, κ.α).

Έμπειροι μανιταροσυλλέκτες, επιλέγουν μανιτάρια υψηλής ποιότητας κυρίως από την περιοχή της Πίνδου, που εξάλλου, φημίζεται για τα γευστικά της μανιτάρια. Η συλλογή, η επεξεργασία και η τυποποίησή τους, υπακούει στους πλέον σύγχρονους κανόνες ενώ και το Μουσείο διαθέτει ISO22000.

Όπως είναι γνωστό, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ενώ αντίθετα είναι φτωχά σε υδατάνθρακες, λίπη και θερμίδες. Όταν αποξηραίνονται, διατηρούν τη γεύση τους συμπυκνωμένη, γίνονται ακόμα νοστιμότερα και πιο αρωματικά από τα φρέσκα. Το σύνολο των προϊόντων του Μουσείου βασίζεται σε ελληνικά μανιτάρα, τα οποία θεωρούνται, αποδεδειγμένα, κορυφαίας ποιότητας. Παρά το γεγονός ότι το Mουσείο Μανιταριών μετράει μόνο μερικούς μήνες ζωής, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, το έχουν ήδη επισκεφθεί χιλιάδες ατόμων, καθώς έγινε γρήγορα γνωστό για τα εξαιρετικά του εκθέματα, την πρωτοτυπία στην παρουσίαση αλλά και ποικίλες πρωτοβουλίες

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ