Χρόνια Πολλά στην Περιστέρα - Μπέτυ Μπαζιάνα που γιορτάζει σήμερα μαζί με: Θεοπούλα, Θεοφάνηδες, Φωτεινές

Την ονομαστική της εορτή έχει σήμερα 6 Ιανουαρίου η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα και "πρώτη κυρία" της Ελλάδος.

Η Περιστέρα - Μπέτυ Μπαζιάνα είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια πληροφορικής, και σύντροφος του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον οποίο συζεί με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Γεννήθηκε το 1974 στην Καρδίτσα, με καταγωγή από τους Σοφάδες, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια. Ο πατέρας της ήταν παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και η ίδια από τα παιδικά της χρόνια ενδιαφερόταν για την πολιτική: έγινε μέλος της ΚΝΕ ως μαθήτρια.

Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίστηκαν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητές στο ίδιο τμήμα. Συνέχισαν να είναι συμμαθητές και στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, όπου πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο κίνημα μαθητικών καταλήψεων ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οι δύο ήταν μέλη της ΚΝΕ, μέλη του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου.

Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο και παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του ΟΤΕ και ξεκινώντας διδακτορική διατριβή. Όμως τελικά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επιβλέποντα καθηγητή της, τον οποίο κατηγόρησε ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της, προσφεύγοντας το 2003 στη Δικαιοσύνη, με δικηγόρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου, και δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα καθηγητή της κ. Λυμπερόπουλο, αυτός προσέφυγε στο Εφετείο Πατρών κατά της πρωτόδικης απόφασης, το οποίο τελικά τον δικαίωσε και υποχρέωσε την κυρία Μπαζιάνα να του καταβάλει χρηματική αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για τη συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη.

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 2008 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της ήταν "Αρχιτεκτονικές Ελέγχου και Τεχνικές Μετάδοσης για τη Βελτιστοποίηση της Απόδοσης Οπτικών WDM Δικτύων". Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Φοίβο - Παύλο (2010) και τον Ορφέα - Ερνέστο (2012).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ