Κυπριακή Βουλή της κακομοίρας: Βουλευτής κατηγορείται ότι έβγαλε φωτογραφία κάτω από το φόρεμα συναδέλφου του! 

Εκ διαμέτρου αντίθετες με την εισήγηση της Αστυνομίας ήταν οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για την υπόθεση του επεισοδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αντρέα Κυπριανού και της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου. 

Το επεισόδιο μεταξύ των δύο βουλευτών σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας της ενέργειας του βουλευτή του ΔΗΣΥ να καπνίσει εντός κοινοβουλευτικής αίθουσας.
Αποτέλεσμα του επεισοδίου ήταν οι δύο βουλευτές να καταγγείλουν ο ένας τον άλλο στην Αστυνομία.
Η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε τον κ. Κυπριανού για άσεμνη επίθεση και ότι προσπάθησε να φωτογραφίσει το εσώρουχό της και ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε την κ. Χαραλαμπίδου για δημόσια εξύβριση. Διερευνώντας την υπόθεση, η Αστυνομία εισηγήθηκε μεταξύ άλλων στον Γενικό Εισαγγελέα να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του Αντρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη.
Για το θέμα, για το οποίο προκλήθηκε σάλος, ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΤΑΕ Αρχηγείου, στην οποία καταγράφονται τα γεγονότα και οι επίμαχοι διάλογοι εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, όπως αυτά προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων και από το ηχητικό υλικό που παρελήφθη από τη Βουλή.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, λήφθηκαν καταθέσεις από τους δύο βουλευτές που υπέβαλαν καταγγελία ο ένας εναντίον του άλλου, καθώς και από άλλους παρευρισκόμενους. Καταθέσεις έδωσαν τρεις βουλευτές, δύο γραμματείς της Επιτροπής Θεσμών, πέντε κοινοβουλευτικοί συνεργάτες και ο Ανδρέας Νεοφύτου, γραμματέας σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται σε κάποιο στάδιο στην αίθουσα.
Με βάση τις καταθέσεις που λήφθηκαν και το ηχητικό υλικό οι αστυνομικοί ανακριτές κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Σε κάποιο στάδιο, οι Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου προχώρησαν προς το παράθυρο της αίθουσας και άναψαν τσιγάρο. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου φωτογράφισε τους δύο βουλευτές με το κινητό της τηλέφωνο. Την αντιλήφθηκε η Θεοδώρα Βασιλείου (γραμματέας) και έγνεψε προς τους δύο βουλευτές για την κίνηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ο Φύτος Κωνσταντίνου άρχισε να γελά, ενώ ο Ανδρέας Κυπριανού ζητούσε εξηγήσεις, σε έντονο ύφος, από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία του απαντούσε.
- Με βάση το ηχητικό υλικό, την ώρα που μιλούσε ο Άριστος Δαμιανού, ο Aνδρέας Κυπριανού της είπε: «Εγώ δεν συμμετέχω πλέον. Με συναδέλφους που φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους δεν έχω τίποτε να πω. Θα βκω να κάμω δηλώσεις ότι η κ. Χαραλαμπίδου είναι ενάντια των Οδηγιών της GRECO». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του είπε: «Ανθρωπάκια σαν εσένα και τον Θεμιστοκλέους ξέρω πολύ καλά να τα χειρίζομαι». Τότε ο Ανδρέας Κυπριανού της είπε: «Ανθρωπάκια; Ανθρωπάκια; Ρε τσουλί που εννά πεις για ανθρωπάκια».
- Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος που βρισκόταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμά της και προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία.
- Προκλήθηκε ένταση και, σε κάποιο στάδιο, ο Ανδρέας Κυπριανού είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Σβήσε τη φωτογραφία να πάμε πάτσι».
Μέσα από τις καταθέσεις που λήφθηκαν, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
- Επιβεβαιώνεται ότι οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου κάπνιζαν εντός της αίθουσας «Λεμεσός».
- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου ανέφεραν ότι ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος της Ειρήνης Χαραλαμπίδου χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο, επιχειρώντας να βγάλει φωτογραφία κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.
- Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου (Κ-17), ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού (Κ-19), η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου (Κ-7), οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή (Κ-16), Γιάγκος Σωκράτους (Κ-4), Ιωάννα Φικάρδου (Κ-5), Χρυσάνθη Λοΐζου (Κ-6) και ο γραμματέας Ανδρέας Νεοφύτου (Κ-3) αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Κυπριανού αποκάλεσε την Ειρήνη Χαραλαμπίδου με τη λέξη «τσουλί».
- Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή, Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου αναφέρουν ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποκάλεσε τον Ανδρέα Κυπριανού με τη φράση «ανθρωπάκια του υποκόσμου».
Λόγος για ποινικά αδικήματα

Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και κυρίως από τους διαλόγους μεταξύ των δύο βουλευτών, οι ανακριτές της Αστυνομίας, στην έκθεση που ετοίμασαν εξέφρασαν την άποψη ότι προκύπτουν τα ακόλουθα ποινικά αδικήματα:
*Κάπνισμα σε δημόσιο χώρο από τους βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Φύτο Κωνσταντίνου, για το οποίο προνοείται εξώδικη ρύθμιση για το ποσό των €85. Οι δύο βουλευτές κάπνιζαν σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, δηλαδή στην αίθουσα «Λεμεσός» της Βουλής των Αντιπροσώπων.
*Δημόσια εξύβριση, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα από τον βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, γιατί η λέξη που είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δημόσιο χώρο, είναι εξύβριση και το έκανε με τέτοιο τρόπο που ενδέχεται να προκαλέσει σε παρευρισκόμενο πρόσωπο επίθεση.
*Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, σύμφωνα με το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα, από τον βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, γιατί παράνομα και άσεμνα τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για να τη φωτογραφίσει.
Με βάση τα αδικήματα που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης οι αστυνομικοί ανακριτές εισηγήθηκαν την έκδοση εξώδικου πρόστιμου €85 στους δύο βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Φύτο Κωνσταντίνου.
Εισηγήθηκαν επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο υποβολής προς το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη.
Καμιά ποινική δίωξη, αποφάσισε ο Γ.Εισαγγελέας

Στις 31 Ιουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού εξέτασε την έκθεση της Αστυνομίας, έδωσε οδηγίες προς την Αστυνομία να μην προχωρήσει σε καμιά ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, τα μόνα ποινικά αδικήματα τα οποία φαίνονται να στοιχειοθετούνται ικανοποιητικά με βάση το συλλεγέν μαρτυρικό υλικό, είναι αυτά της δημόσιας εξύβρισης εναντίον του Ανδρέα Κυπριανού και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για λέξεις και φράσεις που εκστόμισαν εναντίον αλλήλων στην παρουσία τρίτων προσώπων, καθώς επίσης και το αδίκημα του παράνομου καπνίσματος σε δημόσιο χώρο, εναντίον των βουλευτών Ανδρέα Κυπριανού και Νεόφυτου Κωνσταντίνου.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, το διερευνηθέν αδίκημα της άσεμνης επίθεσης από μέρους του Αντρέα Κυπριανού εναντίον της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται ικανοποιητικά, υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες ο εν λόγω βουλευτής παρουσιάζεται να αποπειράθηκε να φωτογραφίσει, με κινητό τηλέφωνο, από κάποια απόσταση την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χωρίς καμιά επαφή/ άγγιγμα ή υπό άλλες περιστάσεις που δημιουργούσαν τον φόβο άσκησης βίας ή άσεμνης πράξης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ