Πανευρωπαϊκή Έρευνα: Χωρίς σεξ μπορούν, χωρίς τσιγάρο όχι - Ποιοι είναι οι πιο θεριακλήδες;

Αρνητικά επηρεάζει τον καπνιστή σε πολλά επίπεδα της ζωής του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κακιά συνήθεια του καπνίσματος

Πολλές φορές η ανάγκη των ανθρώπων να καπνίσουν είναι μεγαλύτερη από το να κάνουν σημαντικότερα πράγματα και ας κινδυνεύουν να υποστούν κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Μια μελέτη που έγινε με τη σύμπραξη έξι χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο) σε 2.000 άτομα από την αντικαπνιστική ομάδα δράσης SCAPE (Smoking Cessation in Primary Care), οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές προτιμούν να ζήσουν χωρίς να κάνουν σεξ αλλά όχι χωρίς να καπνίσουν. Συγκεκριμένα, το 80% των Βρετανών καπνιστών, το 70% των Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών καπνιστών, και το 55% των Βέλγων και Ισπανών καπνιστών απάντησαν ότι τους είναι πολύ πιο εύκολο να αποχωριστούν το σεξ παρά το τσιγάρο τους.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα δοκίμαζε να σταματήσει το κάπνισμα αν αυτό επηρεάζει την ερωτική του ζωή, μόνο το 35% έχει ποτέ δοκιμάσει να το κάνει. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 60% των συμμετεχόντων είχε υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο και παρόλα αυτά συνέχιζε να καπνίζει. 

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το κάπνισμα ήταν η αιτία του θανάτου σε 50% των καπνιστών, αλλά παρόλα αυτά οι καπνιστές δεν κάνουν τίποτα για να το αποφύγουν. Εύλογα όπως λένε, τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο δεν μπορούν να το σταματήσουν ενώ γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν.

Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι στις εξαιρετικά ισχυρές εξαρτησιογόνες ιδιότητες όπως είναι η νικοτίνη. Είναι τόσο εθιστική όσο και η ηρωίνη και δημιουργεί στον οργανισμό του καπνιστή σωματικά και ψυχικά ευχάριστα φαινόμενα. Η νικοτίνη περνά στο αίμα μέσω των πνευμόνων και φτάνει στον εγκέφαλο όπου προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της κάνει τον καπνιστή να νιώθει πολύ καλά.

Έτσι δημιουργείται η εξάρτηση. Αυτή η εξάρτηση και η καλή διάθεση που τους προσφέρει, είναι αυτό που κάνει τον καπνιστή να προτιμά το κάπνισμα από το να κάνει σεξ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ