NASA: Πώς θα δείτε τον κομήτη της Πρωτοχρονιάς -Έχετε κιάλια ; Τελευταία υπέροχη ευκαιρία τώρα

Ο κομήτης Καταλίνα θα είναι ορατός για λίγες ακόμα ημέρες από την Γη.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αναζητήσετε τον πρωτοεμφανιζόμενο κομήτη Καταλίνα στον νυχτερινό ουρανό τις πρώτες μέρες του χρόνου. Αλλά βιαστείτε. Η ευκαιρία δεν θα ξανάρθει - το παγωμένο σώμα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το Ηλιακό Σύστημα.

Ο κομήτης Καταλίνα, επισήμως γνωστός ως C/2013 US10, εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2013 και πήρε το όνομα ενός βουνού στην Αριζόνα όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο με το οποίο ανακαλύφθηκε. Ο ακριβής προσδιορισμός της τροχιάς έδειξε ότι ο κομήτης προέρχεται πιθανότατα από το Νέφος του Όορτ -ένα σύννεφο από δισεκατομμύρια παγωμένα σώματα που πιστεύεται ότι περιβάλλει το Ηλιακό Σύστημα.

Ο κομήτης ένα αντικείμενο από σκόνη και πάγους, πιθανότατα επισκέπτεται για πρώτη φορά τη γειτονιά μας. Στις 15 Νοεμβρίου έφτασε στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, περίπου 122 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Καθώς πέρασε πίσω από τον Ήλιο, ο κομήτης επιταχύνθηκε λόγω της βαρυτικής έλξης και εκτινάχθηκε στην άλλη πλευρά με ταχύτητα 166.000 χιλιομέτρων την ώρα. Κινείται πλέον τόσο γρήγορα ώστε πιθανότατα θα χαθεί στο βαθύ Διάστημα και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Καιρού επιτρέποντος, ο Καταλίνα είναι ορατός λίγη ώρα πριν από το ξημέρωμα στα ανατολικά. Δυστυχώς, το φεγγάρι δυσκολεύει τον εντοπισμό του και θα χρειαστείτε κιάλια, συμβουλεύει η NASA.

Ο απλούστερος τρόπος για να βρείτε τη θέση του είναι να αναγνωρίσετε πρώτα τη Μεγάλη Άρκτο. Αν ακολουθήσετε με το βλέμμα το «χερούλι» του αστερισμού θα σας οδηγήσει στον Αρκτούρο, το δεύτερο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ