Μπορεί ένα παιδί αγνώστου πατρός να αντιμετωπίσει προβλήματα;

«Είμαι 43 ετών και μετά από αρκετές αποτυχημένες σχέσεις και έναν αρραβώνα, σκοπεύω να κάνω -αν τα καταφέρω- ένα παιδί μόνη μου, με δότη σπέρματος από τράπεζα, επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά και σχετίζομαι με αυτά και σε επαγγελματικό επίπεδο....»

«...Παρόλο που δεν με απασχολεί ιδιαίτερα ο κοινωνικός αντίκτυπος, πιστεύετε ότι αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για το παιδί μου μελλοντικά, καθώς θα είναι αγνώστου πατρός;».

Απαντάει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Η ανάγκη για την απόκτηση ενός παιδιού είναι θεμιτή για κάθε γυναίκα και απόλυτα σεβαστή. Η απόφαση όμως να φέρει μια γυναίκα ένα παιδί στο κόσμο μόνη της, που δεν θα γνωρίσει ποτέ τον βιολογικό του πατέρα, δεν είναι διόλου απλή, απαιτεί σκέψη και χρειάζεται μελέτη των επιμέρους παραμέτρων όπως π.χ. πώς θα διαχειριστεί η μητέρα την έλλειψη πατέρα σε κοινωνικό επίπεδο, κυρίως πώς θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις του παιδιού της, αν θα αντέξει να το μεγαλώνει μόνη χωρίς να διαθέτει παρά ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο για τον εαυτό της, τις οικονομικές δυσκολίες που θα κληθεί πιθανά να αντιμετωπίσει κ.α.

Οι αλλαγές στην ελληνική κοινωνία έχουν οπωσδήποτε διαφοροποιήσει την αντιμετώπιση των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου. Εντούτοις, δεν παύει η μόνη μητέρα να ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα όταν μεγαλώνει μόνη το παιδί της και κάποιες φορές να διακρίνει στη συμπεριφορά των άλλων κάποια επιφύλαξη. Πέρα από την κοινωνική αντιμετώπιση, το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να γνωρίσει ποτέ το βιολογικό πατέρα, είναι ούτως ή άλλως σοβαρή υπόθεση και συνεπάγεται σημαντικές δυσκολίες που βαρύνουν τη μητέρα, όπως μοναξιά, ξενύχτια, ευθύνες, οικονομικές δυσχέρειες και άλλα πολλά.

Το παιδί βιώνει μεγάλη εξάρτηση από τον έναν και μοναδικό γονιό του, εξάρτηση συχνά αμοιβαία και πολύ ζημιογόνα. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο γονιό: αρρώστια, άγχος, ανεργία, ένταση. Επιπλέον, φοβάται ότι αν πάθει κάτι ο μοναδικός γονιός του, δεν θα έχει κανέναν να το προστατεύει και να του προσφέρει τρυφερότητα, σιγουριά και όλα όσα το ίδιο αισθάνεται ως ζωτική ανάγκη. Του δημιουργείται ανασφάλεια, φόβος, ανησυχία, αγωνία για το μέλλον.

* Διαβάστε τη συνέχεια στο Infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ