"Παρεξήγηση", λέει η Τουρκία, τα θετικά σχόλια του Ερντογάν για τον Χίτλερ

Η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σύστημα διακυβέρνησης στη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν.

Η Τουρκία έσπευσε να διαυκρινήσει πως τα θετικά σχόλια του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διακυβέρνηση της Γερμανίας την εποχή του Αδόλφου Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είπε ότι η Γερμανία του Χίτλερ αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος.

Η αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σε όλον τον κόσμο συνέβη κατά την επιστροφή του κ. Ερντογάν από επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αργά την Πέμπτη. Ερωτηθείς εαν μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες είναι δυνατή στην Τουρκία παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ».

Η Προεδρία προσθέτει ότι τα σχόλια του Ερντογάν είχαν στόχο να δείξουν ότι μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να υπάρξει σ' ένα κράτος με ενιαία δομή και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ότι ούτε ένα προεδρικό ούτε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση εναντίον της κατάχρησης εξουσίας. «Αν γίνει κατάχρηση του συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση με αποτέλεσμα καταστροφές όπως στη Γερμανία του Χίτλερ.... Το σημαντικό είναι να επιδιώκεται δίκαιη διαχείριση που να υπηρετεί το έθνος», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν βλέπει θετικά τη Γερμανία του Χίτλερ.

Αφότου κέρδισε και πάλι την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, το κυβερνών κόμμα AKP, που ιδρύθηκε από τον κ. Ερντογάν, έχει βάλει στο κέντρο του προγράμματός του την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ