Ο Άκης Πετρετζίκης μας "ζεσταίνει" γαστρονομικά - Υπέροχη Σούπα κολοκύθας με φύλλο σφολιάτας

Για τη σούπα

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
800 γρ κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
200 γρ κόκκινες φακές
1/2 κ.γ. κουρκουμά
6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
70 γρ βούτυρο
τζίντζερ φρέσκο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
νερό και 1 κύβο λαχανικών ή 1 lt ζωμό κοτόπουλο
χυμό από 1 λεμόνι
μπούκοβο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 

2 κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
θυμάρι

Για το σερβίρισμα

1-2 φύλλα σφολιάτας

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν..  Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, βάζουμε το ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.

Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι. Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο και το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.  Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.  Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό. Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας  Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ