5 ώρες στον υπολογιστή; Καταστροφικό για την υγεία, τον ύπνο, φέρνει βαριεστημάρα, απροθυμία για δουλειά, πονοκέφαλο  

Το πόσο επηρεάζει η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή την υγεία μας ανέλυσαν οι ειδικοί στην Ιαπωνία, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας πολλές φορές μάλιστα υπερβολικά.
 

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της  Chiba μελέτησαν 25.000 εργαζόμενους σε γραφεία. Η έρευνα διήρκεσε 3 έτη και οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 3 διαφορετικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τα συμπτώματα από προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσίαζαν, ενώ από τα βασικά ερωτήματα ήταν το πόσες ώρες χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν πολύ ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτά, η χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή για πάνω από 5 ώρες καθημερινά, φαίνεται ότι επηρέαζε τη σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως επίσης και τον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων και του χρόνου χρήσης της οθόνης.


Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος μπροστά από την οθόνη, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα των σωματικών συμπτωμάτων που ένιωθε, όπως πονοκέφαλοι, ένταση και πόνοι στα μάτια, πόνοι στις αρθρώσεις και δυσκαμψία στους ώμους.
Στα ψυχικά συμπτώματα καταγράφηκαν ο λήθαργος, το άγχος, η βαριεστιμάρα, η απροθυμία για εργασία, η αϋπνία και η κούραση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από τους εργοδότες. Όπως τονίζουν, η χρήση υπολογιστή πάνω από 5 ώρες καθημερινά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας.


Εξάλλου, όλα δείχνουν, ότι μετά από τόσες ώρες χρήσης μειώνεται η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα του εργαζόμενου ενώ, ο κίνδυνος προβλήματος υγείας θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας.
Το σημαντικότερο είναι να το κατανοήσουν αυτό και οι γονείς και οι καθηγητές και να αποτρέπουν την πολύωρη χρήση υπολογιστή στα παιδιά και τους εφήβους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ