Τι τυχεροί είμαστε, αλλά... Οι Σκανδιναβοί μπαίνουν σε δωμάτιο με ψεύτικο ήλιο, fake παραλία & ζεσταίνουν το κορμάκι τους

 Την περίοδο του έτους όπου ο χειμώνας ρίχνει βαρύ το σκοτεινό του πέπλο πάνω από τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι ηλιόλουστες μέρες θα επιστρέψουν τον Απρίλιο, όταν πλέον η άνοιξη «λούζει» την περιοχή στο φως και η φύση επανέρχεται στη ζωή

Εως τότε οι κάτοικοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ελάχιστες αχτίδες φωτός καθώς το σκοτάδι πέφτει από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τις εννέα το πρωί, με αποτέλεσμα ακόμα και οι πρωινές ώρες να έχουν πολλές φορές μια ελαφρά απόχρωση του γκρι.

Το φως της ημέρας είναι ακόμη πιο δυσεύρετο στο βορρά. Στην πόλη Κιρούνα της Σουηδίας που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ την περίοδο του χειμερινού ηλιοστάσιου. «Τα πάντα έχουν μια απόχρωση του γκρι και κάνει τόσο κρύο»  δηλώνει η Μπιργκίτα Ορλινγκ που δεν κατάφερε ποτέ να συνηθίσει τους σκοτεινούς χειμώνες της Στοκχόλμης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καιρό και στην προσπάθειά της να «φέρει το καλοκαίρι», η Ορλινγκ άνοιξε ένα κέντρο ευεξίας στη σουηδική πρωτεύουσα.

Με περίπου 20 ευρώ την ώρα οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν το «δωμάτιο ήλιου» όπου εκτίθενται στις θερμές ακτίνες μιας λάμπας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους στους 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δημιουργία καλοκαιρινού τοπίου συμβάλλουν  η επίπλωση και η διακόσμηση του δωματίου. Οι ξαπλώστρες με φόντο μια αμμώδη παραλία και ο ήχος των κυμάτων δημιουργούν μια αύρα ζεστασιάς και ηρεμίας διώχνοντας την μελατονίνη την ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο και προσφέροντας περισσότερη ενέργεια.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, το 90% των Σουηδών υποφέρουν σε κάποιο βαθμό από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, επίσης γνωστή ως και κατάθλιψη του χειμώνα. Κύρια χαρακτηριστικά της η θλίψη, ο λήθαργος και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο στη Στοκχόλμη οι ηλιόλουστες ώρες ήταν μόλις 46, δηλαδή περίπου οι μισές από αυτές που είχε το Παρίσι.

Συνεπώς, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι στερημένοι από τον ήλιο Σκανδιναβοί επιλέγουν κάθε χρόνο να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε τοποθεσίες όπως η Ταϊλάνδη και τα Κανάρια Νησιά. Εκτιμάται μάλιστα πως περίπου 300.000 Σουηδοί κάνουν διακοπές αυτή την εποχή του χρόνου μακριά από την πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ