Οι Financial Times ανέδειξαν την ελληνική λέξη ΟΧΙ ως την "λέξη της χρονιάς"

Μια ελληνική λέξη επέλεξε ο αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, για να χαρακτηρίσει τη χρονιά που φεύγει.

Πρόκειται για το #oxi που έβγαλε η κάλπη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ημερομηνία την οποία ο Σπίγκελ χαρακτηρίζει μέρα «κάθαρσης» για τους Έλληνες που απέρριψαν την πρόταση της Ευρώπης σε συντριπτικό ποσοστό.

«Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν την στιγμή της κάθαρσής τους, τότε αυτή η στιγμή ήρθε με το δημοψήφισμα για τους όρους του τρίτου μνημονίου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν τότε στο Σύνταγμα σε μια πράξη κάθαρσης από τη συσωρευμένη ταπείνωση, κατήφεια και μένος».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη «kolotoumba» (σ.σ. έτσι το γράφει) της κρίσης: ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο των 86 δισ.

Μπορεί το «όχι» να μην πέτυχε πολλά περισσότερα από μια στιγμιαία κάθαρση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα γραφτεί στην Ιστορία της κρίσης ως η στιγμή που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του Grexit.

Το «όχι» είχε μόνο ένα αποτέλεσμα... να πικράνει τους συμμάχους του Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, γράφει ο Σπίγκελ και καταλήγει ότι τελικά οι ψηφοφόροι ενέκριναν την απόφασή του να αλλάξει πορεία.

«Προς το παρόν, οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε ναι», σημειώνει με νόημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ