Το αγαπημένο μου γλυκό έφτιαξε σήμερα ο Άκης: île flottante με καραμέλα, πανάλαφρο, χιονάτο & υπέροχο!

Για την σος καραμέλας

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τα νησάκια

2 ασπράδια αυγών
σταγόνες βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη άχνη
ηλιέλαιο για το γρασάρισμα

Για την κρέμα anglaise

500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
200 ml απλή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 στικ βανίλιας
4 κρόκους αυγών
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική & έξτρα 4 κ.σ.
2 κ.σ. κορν φλάουρ
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για την σος καραμέλας

  • Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μικρό, βαρύ τηγάνι σε υψηλή φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα πορτοκαλί χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσεχτικά προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό – προσοχή καθώς θα χυθεί απότομα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

 

Για τα νησάκια

  • Σε ένα κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα να αφρατέψουν. Όσο αφρατεύουν τα ασπράδια προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, λίγη τη φορά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα δύσκαμπτο, γυαλιστερό μείγμα.
  • Αλείφουμε με ηλιέλαιο 4 φορμάκια ή μικρές φόρμες πουτίγκας και απαλά με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής. Γεμίζουμε τα φορμάκια μέχρι τη μέση με τη μαρέγκα.
  • Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα τηγάνι και περιχύνουμε βρασμένο νερό από ένα βραστήρα μέσα στο τηγάνι γύρω από τα φορμάκια, σταματώντας όταν το νερό φτάσει στα μισά κάθε φόρμας.
  • Καλύπτουμε με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά έτσι ώστε το νερό απλά να σιγοβράζει.
  • Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μετά αφαιρούμε τα φορμάκια από το νερό και όσο είναι ακόμα ζεστά, διασχίζουμε με ένα μαχαιράκι γύρω γύρω τη μαρέγκα να την απελευθερώσουμε και προσεχτικά την αναποδογυρίζουμε σε ένα φύλλο ψησίματος.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Για την κρέμα anglaise

  • Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τις 4 κ.σ ζάχαρη σε μια κατσαρόλα .
  • Κόβουμε το στικ βανίλιας στη μέση κατά μήκος και ξύνουμε τους σπόρους.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους και το στικ στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών, τα 75 γρ. ζάχαρης και το κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύουμε με ενα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει λίγο το μείγμα μας.
  • Αφαιρούμε το στικ βανίλιας και προσθέτουμε το μείγμα αυγών στο ζεστό γάλα με την κρέμα και ζεσταίνουμε ελαφρά για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να επικαλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Οταν πήξει η κρέμα μας αρκετά αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι στο ψυγείο.

 

Για το σερβίρισμα

Περιχύνουμε λίγο διατηρημένη σε ψύξη κρέμα σε κάθε μπολ και στη συνέχεια προσεχτικά βάζουμε τη μαρέγκα.  Ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας και το φυστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε κατευθείαν.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ