Τσίπρας: Αυτές είναι οι 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α' εξάμηνο του 2016 - Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις 

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους υπουργούς, στους οποίους μίλησε σήμερα, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2015, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».
 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την ερευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την εισηγητική του ομιλία κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων της χρονιάς που φεύγει, ενώ παράλληλα παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των επόμενων έξι μηνών, ώστε να προωθηθούν παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες με το τρίτο πρόγραμμα.
«Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι αυτή η χρονιά θα μείνει στην Ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του ελληνικού λαού και την επιλογή του να γυρίσει σελίδα.  
Υπενθυμίζοντας μερικές από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του 2015, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον νόμο για τις 100 δόσεις, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της αξιοποίησης των σχετικών προγραμμάτων, το δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία κ.ά. 


Προτού παραθέσει τις επόμενες κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε ειδική αναφορά στη χθεσινή ημέρα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» τόσο για το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους όσο και για την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. 
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση συντάξεων. «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.
Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για το επόμενο 6μηνο προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε στους υπουργούς καλή και δημιουργική χρονιά τόνισε ωστόσο ότι «τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ