Το παρασκήνιο της μονομαχίας Β. Μεϊμαράκη - Κυρ. Μητσοτάκη: Συναγερμός στα επιτελεία των δυο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ 

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τίθενται πλέον τα επιτελεία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει του ιστορικού ραντεβού της 10ης Ιανουαρίου, που θα κρίνει ποιος από τους δύο θα ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη ημέρα της 41χρονης διαδρομής της.

 

Με τα τελικά αποτελέσματα να μην έχουν ανακοινωθεί σχεδόν δύο ημέρες μετά το κλείσιμο της κυριακάτικης κάλπης, η πρώτη και συνάμα μεγάλη εικόνα από το 85% των εκλογικών τμημάτων ήρθες, για να αποτυπώσει τη μεγάλη δυναμική του πρώην προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του βουλευτή και πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται πλέον εντατικά για την επόμενη και με διαφορετικά στρατηγικά αφηγήματα εκστρατεία τους, με τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις επαφές με τους ψηφοφόρους της παράταξης να ξεκινούν από τη διαφορετική οπτική τους όσον αφορά στη νέα εικόνα ενός κόμματος, το οποίο ήδη καταγράφει μεγάλα κέρδη από αυτή και μόνο τη μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Ήδη, το πεντακάθαρο μήνυμα της ενότητας, που εστάλη από τη βάση της λεωφόρου Συγγρού αποτυπώνει το ουσιαστικό κάλεσμα των Νεοδημοκρατών για μία πιο δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου, με το κριτήριο της κυβερνησιμότητας, ποιος δηλαδή από τους δύο μονομάχους θα δώσει ισχυρή προοπτική νίκης στις επόμενες εκλογές, να αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά του αποτελέσματος του Ιανουαρίου.

Αρχής γενομένης, πάντως, από το τυπικό του πράγματος, ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, έδωσε χθες το βράδυ την εικόνα των ποσοστών σε 1062 από 1251 εκλογικά τμήματα της Επικράτειας. "Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%, Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%, Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%. Από τα εκλογικά τμήματα που λείπουν και θα πάρουμε τις τηλεομοιοτυπίες, δηλαδή τα fax τα περισσότερα είναι από το Λεκανοπέδιο", ανακοίνωσε ο κ. Τραγάκης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να φέρνουν τη διαφορά μεταξύ των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη στις περίπου ένδεκα εκατοστιαίες μονάδες και να καθιστούν ρυθμιστές της κάλπης στις 10 Ιανουαρίου τους ψηφοφόρους των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Με τη μάχη στο παρασκήνιο να είναι έντονο και τις ζυμώσεις να έχουν ξεκινήσει από το κλείσιμο κιόλας της κάλπης, η πρώτη και εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση στη σκακιέρα έγινε χθες από την πλευρά του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος και ανακοίνωσε τη στήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Χωρίς να εκληφθεί ως γραμμή, αφού οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, θα στηρίξω την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα για ανανέωση. Δεύτερον, γιατί είναι σημαντικό δύο πρόσωπα από διαφορετικές ιδεολογίες να συνεργαστούν και να εκφραστεί το σύνολο της παράταξης και, τρίτον, γιατί έχουμε ήδη συνεργαστεί άψογα με τον Κυριάκο και κάναμε μία σειρά επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων", επεσήμανε ο τέταρτος του εκλογικού αποτελέσματος, με το επιτελείο του να δηλώνει ικανοποιημένο από την καταγραφή της δύναμής του στην κάλπη, η οποία και τον καθιστά τον αδιαμφισβήτητο εκπρόσωπο της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο στρατηγείο του κ. Μητσοτάκη είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη στήριξη του κ. Γεωργιάδη, με τους στενούς συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου να διαμηνύουν πως το πρώτο βήμα έγινε και απομένει ακόμα ένα. "Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα. Μένει ένα ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα και της 10ης Ιανουαρίου παραμένει το ίδιο. Δημιουργική ανανέωση ή σταθερότητα", σημείωσε στο capital.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο το βουλευτή και πρώην υπουργό να δίνει το πεντακάθαρο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο εικοσαήμερο, μέσω του σχολιασμού της στήριξης Γεωργιάδη. "Θέλω να ευχαριστήσω τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημόσια στήριξη που μου παρέχει ενόψει του δευτέρου γύρου.

Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών. Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση; Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας εμφανώς την εικόνα του κ. Μεϊμαράκη στο κάδρο της συρρίκνωσης της παράταξης, εάν ο πρώην πρόεδρος κόψει πρώτος το νήμα.

Όσον αφορά στον πρώην πρόεδρο, λοιπόν, σήμερα αναμένεται πως θα τοποθετηθεί και επίσημα, μέσω δήλωσής του, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέμενε το 100% των αποτελεσμάτων. Από το επιτελείο του πρώην προέδρου εκπέμπεται το μήνυμα της ικανοποίησης τόσο για το ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη, όσο και για τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ενώ χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη η στήριξη Γεωργιάδη στον κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος αναμένεται στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, με…αέρα το 28% της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που αποτελεί μία βάση ικανή για τη νέα ημέρα της παράταξης.

Όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μετά την τρίτη θέση στην κάλπη, που προκάλεσε προβληματισμό και έντονη κατήφεια, ο κ. Τζιτζικώστας δέχεται εισηγήσεις από βουλευτές και στελέχη, που στήριξαν την υποψηφιότητά του να προχωρήσει σε μία ανοιχτή δήλωση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται πως κλείνει περισσότερο προς το μοτίβο της...ενεργητικής ουδετεροφιλίας, αν και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισημανθεί ότι η ρητορική περί της ανανέωσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δείχνει να "κουμπώνει" περισσότερο με τις εκπεφρασμένες απόψεις και τοποθετήσεις Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ