Kύθνος: Ένα πάνεμορφο παραδοσιακό νησί με αμέτρητες παραλίες και απόλυτη ηρεμία, δύο ώρες από την Αθήνα! (φωτό)

Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένες πλατείες, πολυάριθμες εκκλησίες, ανεμόμυλοι και αμέτρητες παραλίες με καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία… Αυτή είναι η Κύθνος!

Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένες πλατείες, πολυάριθμες εκκλησίες, ανεμόμυλοι και αμέτρητες παραλίες με καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία… Αυτή είναι η Κύθνος!


Τι κι αν δεν είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των Κυκλάδων, η Κύθνος έχει όλα τα… φόντα για να γίνει το αγαπημένο σας νησί. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο, σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το λιμάνι του Λαυρίου, αποτελώντας, μαζί με την Κέα, τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα.

Πηγή: clickatlife.gr

Ονομάζεται και Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών και τα οποία λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας με τη βασίλισσα Αμαλία, ενώ αξιόλογη ήταν στην περιοχή και η μεταλλευτική δραστηριότητα στο παρελθόν, που όμως έχει εγκαταλειφθεί σήμερα (παραμένουν γέφυρες σε κάποια σημεία).

Όλο το νησί είναι πεντακάθαρο, ασπρισμένο και φροντισμένο και διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά του, παραμένοντας αυθεντικό και γοητευτικό μέσα στην απλότητά του. Διατηρεί ακόμη τα ήθη και τα έθιμά του και οι κάτοικοί του φημίζονται για τη φιλοξενία τους προς τους επισκέπτες.

Οι οικισμοί

Στην Κύθνο υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού, με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους (απογραφή 2001). Επίσης υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: ο Μέριχας, το κύριο λιμάνι, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού και το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι οικισμοί.


Η Χώρα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, με έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες, στεγάδια και εκκλησίες συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Ξεκινώντας από τη Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε τα Λουτρά (επίνειο της Χώρας) και όλες τις κοντινές παραλίες, όπως: Ποτάμια, Άγιος Σώστης, Σχινάρι, Αγιος Στέφανος κ.ά..

Επτά χλμ. νότια της Χώρας, ανάμεσα σε λόφους, βρίσκεται η Δρυοπίδα, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες και καμάρες που γοητεύουν τον επισκέπτη. Οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Eκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Bυζαντινό Μουσείο, με πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και σπάνιες βυζαντινές εικόνες, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα και άλλα, το Μνημείο πεσόντων και φυσικά, το Σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα σπήλαια της Ελλάδας. Δεν είναι ακόμη πλήρως προσβάσιμο για το κοινό, καθώς εκτελούνται εργασίες στερέωσης και φωτισμού, μπορείτε όμως να το επισκεφθείτε μερικώς.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. βόρεια της Χώρας και παρόλη τη σημαντική τουριστική υποδομή της, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα. Τα Λουτρά φημίζονται για τις ιαματικές πηγές τους –τις μοναδικές των Κυκλάδων- οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια.


Πρόκειται για δύο θερμές πηγές που τα νερά τους ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

Στα Λουτρά υπάρχει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο, που προσφέρει υπέροχες εξορμήσεις σε περισσότερους από 30 διαφορετικούς καταδυτικούς τόπους.

Άλλα αξιοθέατα

Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου, στα βόρεια του νησιού, θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς, εκεί όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αι. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης καθώς και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση.

Τέλος την ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, συμπληρώνουν τα 128 ξωκλήσια του νησιού, εκτός από τις εκκλησίες των δυο χωριών του. Θα τα δείτε να ξεπροβάλλουν κατάλευκα, ταπεινά, μέσα στα χωράφια ή πίσω από μικρούς λόφους και μπορείτε να τις επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την απλότητα και τη σοφία των ντόπιων κτιστών.


Οι παραλίες

Το νησί διαθέτει 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά, ενώ υπάρχουν και κάποιες που μπορείτε να τις προσεγγίσετε μόνο με σκάφος.

Μία από τις πιο αξιόλογες παραλίες της Κύθνου είναι τα Λουτρά. Εάν βουτήξετε στην άκρη της, θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ζεστών νερών των ιαματικών πηγών που καταλήγουν στην παραλία με τα πεντακάθαρα νερά.

Η Επισκοπή, στα δυτικά, είναι η μόνη οργανωμένη παραλία στο νησί, σχεδόν σε όλες όμως τις παραλίες υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά, ενώ κορυφαία είναι η παραλία Κολώνα, όπου μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία, με κάπως δύσκολη όμως πρόσβαση.


Γεύσεις από… Κύθνο

Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα απολαύσετε προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, παστέλι και παραδοσιακές πίτες.

Δοκιμάστε το περίφημο «σφουγγάτο», ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ, που παρασκευάζεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί ή εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση. Τέλος, κανείς δεν φεύγει από την Κύθνο χωρίς να έχει δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια και ντόπιο κρασί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα σχεδόν τα εστιατόρια-ταβέρνες, προσφέρουν πιάτα για τα οποία χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που παράγουν οι ιδιοκτήτες τους (λαχανικά, αυγά, κρέας, τυριά, πατάτες, γλυκά κουταλιού κ.ά.).


Πού να μείνετε και πού να φάτε:

Σας προτείνουμε το Messaria Hotel ( www.messaria.gr ), το πιο νέο ξενοδοχείο στο νησί, που βρίσκεται στη Χώρα και το Villa Elena ( www.villa-elena.gr ), στην παραλία Μαρτινάκια.

Δοκιμάστε τις νοστιμιές της Κύθνου στα εστιατόρια: «Άριας γεύσεις» στην Αγ. Ειρήνη, για εκπληκτική αστακομακαρονάδα, «Αραξοβόλι» στα Λουτρά, για φοβερή ψαρόσουπα, ψαρομεζέδες και ψάρια και στο «στέκι του Ντέτζη» στη Χώρα, με τις τεράστιες μερίδες, τις ωραίες σαλάτες και τα παϊδάκια του. Για επιδόρπιο, περάστε από το ζαχαροπλαστείο «Τραταμέντο», για φοβερά αμυγδαλωτά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ