Μade in Greece οι γούνες απο την Καστοριά & τη Σιάτιστα στο Ντουμπάι - Πώς οι Ελληνικές γούνες κατακλύζουν το Εμιράτο

Οταν κάποιος επισκέπτεται το Ντουμπάι, δεν μπορεί να φανταστεί ότι το πρώτο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στο Εμιράτο είναι η... γούνα.

Οι δεξιοτέχνες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα, που έχουν κατορθώσει να γίνει η Δυτική Μακεδονία το μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακολουθώντας την παράδοση των περασμένων γενεών, πρωτοστατούν στις εξαγωγές, άμεσες (83%) ή έμμεσες (16%), που φθάνουν το 99% της συνολικής παραγωγής. «Το αντίπαλον δέος στον τομέα της γουνοποιίας είναι η Κίνα, όπου η ελληνική γούνα είναι το 7ο εξαγώγιμο προϊόν» σημειώνει ο δρ Νίκος Παναγιώτου, επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, «δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο παράδειγμα ευρωπαϊκού κλάδου, που να ανταγωνίζεται τις κινεζικές επιχειρήσεις και μάλιστα εξάγοντας στην ίδια την Κίνα».

Η γούνα «ακολουθεί» νοητά τους Ρώσους και τους υπόλοιπους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι γυναίκες της μεσαίας τάξης ανανεώνουν τουλάχιστον ανά 5ετία την γκαρνταρόμπα τους. «Πυξίδα μας αρχικά ήταν η 5άδα των ταξιδιωτικών προορισμών των Ρώσων: Αίγυπτος, Ταϊλάνδη, Κίνα, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι, όπου συνδύαζαν αναψυχή με ψώνια» εξήγησε στην Καθημερινή ο κ. Λουκάς Κρανιάς, που εξάγει εδώ και 20 χρόνια. 

Μέχρι και την κρίση στη Ρωσία, η πορεία των εξαγωγών ήταν εντυπωσιακή. Οι ετήσιες άμεσες εξαγωγές το διάστημα 2011-14 κινήθηκαν μεταξύ 270 έως 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015 κλείνει με σημαντική πτώση λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία και τις επιπτώσεις στην οικονομία της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ